Moerasrozemarijn (Ledum palustre)

Ledum palustre (Moerasrozemarijn) werkt jeukstillend en stimuleert de genezing van wondinfecties. Geeft verkoeling en verlichting. Ledum kan zowel uitwendig als inwendig worden toegepast. Ledum extract wordt, naast zijn anti-allergische werking na insectenbeten, ook een anti-parasitaire werking toegeschreven. Ondersteunt bij een gevoelige (kriebelende) huid.

Ledum palustre (Moerasrozemarijn) helpt bij de gevolgen van muggenbeten zoals allergische huidreacties en heeft een desensibiliserende en anti-allergische werking. Ledum is een kruid dat wordt gevonden in het moeras in de gehele Verenigde Staten, Noord-Europa en Canada. Het beschikt over een antiseptische aroma. De takken van deze plant zijn bedekt met minuscule bruinachtige haren. Velen geloven dat de plant zijn naam ontleent aan de haartjes van deze takken. In het Grieks betekent “LEDOS”: een wollen mantel. Er was een tijd dat dit kruid werd gebruikt als insecticide in Scandinavië.

In de homeopathie, wordt een verdunning van Ledum gebruik bij aandoeningen die gepaard gaan met symptomen van ontsteking of infectie met jeuk. Het is het eerste middel bij een reactie op insectenbeten. Een heftige jeuk, die erger wordt in de warmte. Verkoeling, ook plaatselijk met een verkoelende huidlotion zoals PUUR SME lotion, geeft verlichting. Schuren verergert de jeuk, zodat het paard een aangedane plek kan veranderen in een gigantische wond of kale plek, met verlies van beharing aan staart en manen. In het geneesmiddelbeeld van Ledum passen voorts secundaire infecties op steekwondjes en heftige jeuk bij staart en manen. Maar ook jeuk aan de buik (ventraal) is mogelijk. Vaak schuurt het paard overal aan waar mogelijk.

Dit bericht is gepost in Niet gecategoriseerd. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie