Terug
Beweging hond

 

Artrose bij de hond

Artrose bij de hond wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruit: het wordt dunner en zachter en leidt tot vervorming van het bot onder het kraakbeen.

Ten onrechte wordt gedacht dat het een ouderdomsziekte is, want de degeneratieve gewrichtsaandoening komt ook voor bij jonge honden: onderzoek wees uit dat 20 procent van honden ouder dan 1 jaar last heeft van artrose. Meestal wordt dit veroorzaakt door een te zware belasting tijdens het opgroeien, waarbij de gewrichtsbanden en spieren nog niet sterk genoeg zijn om het gewricht te stabiliseren bij het maken van abrupte bewegingen. Ook na gewrichtsontstekingen kan artrose ontstaan. Het woord slijtage geeft de indruk dat er niets aan artrose is te doen. Dat is niet juist: artrose is niet te genezen, maar met de juiste aanpassingen en ondersteuning kan de kwaliteit van beweging zeker verbeteren.

Wat kan ik doen?
Rennende hond

Wat is artrose

Hoewel er verschillende soorten gewrichten zijn (zo is het kaakgewricht een scharniergewricht en zijn de heup- en schoudergewrichten rolgewrichten), zitten ze allemaal op nagenoeg dezelfde manier in elkaar. Op de plaats waar de twee botten in het gewricht samenkomen, zijn deze bedekt met een laagje glad en elastisch kraakbeen dat fungeert als ‘stootkussen’. Dit kraakbeen wordt door kraakbeencellen (chondrocyten) in een continu proces aangemaakt en weer afgebroken. Tussen deze twee stootkussens bevindt zich de synoviaal- of gewrichtsvloeistof, de vloeistof die het gewricht smeert en zorgt dat de beweging soepel verloopt. Bij artrose is de aanmaak van nieuw kraakbeen onvoldoende, raken de stootkussens beschadigd en kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen. Hierdoor beschadigt ook het onderliggende bot. Het gewricht wordt stijf. Bovendien kunnen er ontstekingen in het gewricht ontstaan, waardoor de hond pijn krijgt bij bewegen.

Oorzaken van artrose bij de hond

Artrose kan veel verschillende oorzaken hebben. Verkeerde beweging is hier één van. Veel honden gaan drie tot vier keer per dag uit. Ze bewegen dan kort en intensief. Ze spelen met ballen en maken soms rare sprongen. Sommigen doen aan behendigheid of een andere hondensport. Veel bewegen en intensief bezig zijn is goed voor een hond. Maar als deze beweging niet goed wordt opgebouwd en begeleid, kan het zijn weerslag hebben op pezen, spieren en gewrichten. Ook artrose kan hiervan het gevolg zijn. Overbelasting van de gewrichten wordt niet alleen veroorzaakt door verkeerde beweging. Overgewicht is ook een belangrijke oorzaak. Een trauma, bijvoorbeeld door een ongeluk of spierscheuring, kan ook artrose tot gevolg hebben. Ook kan artrose ontstaan door erfelijke kwalen of onzorgvuldige fokkerij. Honden van sommige grote rassen hebben door hun grote gewicht vaker last van artrose dan kleinere rassen.

Symptomen van artrose bij de hond

Wanneer het kraakbeen in gewrichten minder goed als ‘stootkussen’ functioneert, gaat bewegen pijn doen. Startstijfheid is vaak een eerste teken van artrose: als de hond net wakker wordt heeft hij moeite met opstaan en op gang komen en na het rusten na een wandeling is hij stijf en beweegt hij moeilijk. Andere alarmbellen zijn moeilijk de trap- op en aflopen, niet meer achter een bal aan willen rennen, kreupelheid na een langere wandeling of achterblijven.

Bij een vermoeden van artrose kan dit met een röntgenfoto worden vastgesteld. Dit hoeft echter niet per definitie te gebeuren, vaak is bij oudere dieren een vorm van artrose aanwezig en kan alleen al het geven van een hoogwaardige olie met EPA en DHA, druppels met verdunningen van planten of bouwstoffen voor de gewrichten de situatie flink verbeteren. Let op: het kan zijn dat de hond pijn heeft terwijl er niet overduidelijk artrose zichtbaar is op de foto. Andersom kan ook, er is dan veel artrose zonder dat de hond erg stram loopt of pijn heeft.

Wat kan ik doen?