Terug

Behandeling rotstraal

Rotstraal is een van de meest voorkomende hoefproblemen in Nederland. Het is belangrijk om rotstraal goed aan te pakken.  In de straalgroeve of straalkussen in de hoef kunnen bacteriën en schimmels zich gemakkelijk ontwikkelen. Vooral nauwe hoeven lopen het risico op rotstraal. De ontwikkeling van bacteriën en schimmels in de straalgroeve en/of straalkussen heeft verval tot gevolg. De straal raakt zijn gladde zachte structuur kwijt en gaat ontsteken. Dit is erg pijnlijk voor het paard, bovendien veroorzaakt het een onaangename geur.

Lees hier meer over rotstraal. 

Wat kan ik doen?

Wat kun je doen als eigenaar?

Probeer de oorzaak te achterhalen en op te lossen. Overleg met jouw hoefsmid als je vermoed dat je paard rotstraal heeft, zodat jullie samen een behandelplan kunnen opstellen. Hij of zij kan eventueel aangetast weefsel wegsnijden, zodat je de groeven en de straal beter kan schoonhouden. We laten dit zien aan de hand van een aantal foto’s. In de serie foto’s zie je:

1.    Een gezonde hoef
2.    Hoef met rotstraal, onbehandeld
3.    Gezonde hoef met bijgesneden straal
4.    Hoef met rotstraal met bijgesneden straal

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4

Het schoonhouden van de hoef is prima, maar te ruw uitkrabben kan pijnlijk zijn. Als jouw paard gevoelig is voor rotstraal, is het belangrijk dat hij of zij naar buiten kan op de paddock of wei. Zorg naast goede huisvesting zeker ook voor een evenwichtige voeding. Vul eventueel het dieet aan met extra zwavel (MSM) om de kwaliteit van de hoorn te ondersteunen. Een praktische behandeling is om in de middelste straalgroeve een watje met Zinkzwavelpasta aan te brengen. De pasta moet zo lang mogelijk blijven zitten. Doe dit dus als het paard weer op stal komt, of na het rijden. Dit kan je dagelijks herhalen totdat de bacterie weg is. Dit is zichtbaar als de opperhuid weer aangesloten is op de lederhuid. De straal toont weer als één geheel.

Wat kan ik doen?

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie