Terug

Behandeling van een hotspot bij een hond

Een hotspot is een lokale huidontsteking die plotseling kan ontstaan. Het begint ermee dat een hond jeuk lijkt te hebben op een bepaalde plek, waar verder vanaf de buitenkant niets te zien is. De volgende dag verschijnt daar ineens een kapotte plek, vaak op de dij, kop, buik of achter de oren. Uiterlijk is het een akelige, grote, rode, natte en geïrriteerde plek, die warm aanvoelt. Vandaar de Engelse naam ‘hot spot’. Het is enorm pijnlijk voor de hond. Met deze behandeling kun je hopelijk de hotspot bij je hond voorkomen of genezen. Blijft het echter terug komen of heelt het niet, dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.

Lees hier wat een hotspot bij een hond precies is. 

Wat kan ik doen?

 

Maatregelen

  • Op een verzorgde huid met een goede lipide (bescherm)laag krijgt een hotspot bij de hond minder kans zich te ontwikkelen. Een scheutje vegetarische- of visolie met geconcentreerde omega-3 met EPA- en DHA- vetzuren over het voer herstelt de lipide laag en ondersteunt de genezing van huidontstekingen. Dit kun je ook preventief doen.
  • Achterhaal de oorzaak van de huidirritatie of hotspot van de hond.
  • Verwijder bij de wisseling van winter naar zomervacht op tijd de broeierige ondervacht.
  • Als een hond een huidirritatie of wondje heeft probeer dan te voorkomen dat de hond zich gaat krabben. Dit is namelijk de voornaamste oorzaak van hotspot bij de hond.
  • Een detox of drainagekuur ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt de weerstand.
  • Zorg voor een goede vlooien-, teken- en mijtenbestrijding met een (natuurlijk) vlooien- en tekenwerend middel.
  • In het geval van een allergische reactie: Bij een allergie reageert het immuunsysteem heftig op stoffen (allergenen), terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Desensibiliseren met druppels met een verdunning van de stof waarvoor het dier allergisch is zorgt ervoor dat het immuunsysteem niet meer overmatig op de prikkel reageren, waardoor er geen huidreactie meer zal ontstaan.
  • Druppels met extracten van de Apis mellifera pakken alle allergische reacties bij de hond aan.
  • Verdunde extracten van het kruid Ledum palustre (Moerasrozemarijn) helpen bij allergische huidreacties ten gevolge van insectenbeten en hebben een desensibiliserende en anti-allergische werking. Extracten van Urtica diocia (Grote brandnetel) ondersteunen ook bij allergische huidreacties met hevige jeuk en branden en hebben een bloedzuiverende werking.
  • Huidverzorging: Maak voorzichtig de huid rondom de hotspot vrij van haren. Doe dit alleen als de plek heel vies is. Het nadeel van wegknippen is dat bij teruggroei van de haren de huid weer kan gaan jeuken en de hond weer zal krabben. Voorkom dat er opnieuw wondjes ontstaan. Vervolgens is het belangrijk om de huid schoon te maken. Een spoelvloeistof met medicinale honing werkt zuiverend en helend. Als de wond al wat aan het helen is en droger is kan er worden overgegaan op een medicinale honingzalf. Medicinale honing heeft een ontstekingsremmende werking, en is ideaal tegen hotspot bij de hond. Ook zalf en wondgel met calendula hebben een verzachtende en herstellende werking op de aangedane huid.

 

Wat kan ik doen?