Terug

Behandeling bij wormen bij de hond

Preventief ontwormen bestaat niet! Veel mensen ontwormen hun hond standaard ieder half jaar of zelfs vaker. Zeker een pup wordt heel vaak ontwormd, soms zelfs om de 14 dagen. Maar is dat wel nodig? En zijn er andere manieren om worminfecties onder controle te houden?

Van een milde wormbesmetting heeft een hond geen last. Als het aantal wormen gering is leidt dit bijna nooit tot problemen. De relatie tussen gastheer en parasiet is in balans. Wanneer wormen zich echter te snel vermenigvuldigen en er meer slechte dan goede organismen in de darm leven kunnen dieren gezondheidsproblemen krijgen en in conditie achteruit gaan. Dit moet worden voorkomen! We zijn daarom gewend om ieder half jaar, of soms nog vaker, onze honden en katten te ontwormen. Dan weet je immers zeker dat je hond niet ziek wordt. Toch?

Wat kan ik doen?

Niet helemaal…

Wanneer een hond of kat echt een worminfectie heeft, er teveel wormen zijn, is het absoluut aan te raden om met een regulier chemisch wormmiddel te ontwormen: deze middelen maken de in de darmen aanwezige wormen dood. Ook pups hebben nog niet voldoende weerstand tegen wormen en zijn meestal wel al besmet. Ze moeten dus worden ontwormd.

Reguliere wormmiddelen bevatten verschillende chemische stoffen die de wormeitjes stukmaken. Je kunt je voorstellen dat dit soort middelen als medicatie kunnen worden beschouwd. Z hebben helaas een aantal bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree of ‘niet lekker zijn’. Over het algemeen zijn we het er ook over eens dat je reguliere medicatie alleen geeft als een dier ziek is. Een teveel aan medicijnen is niet goed voor een lichaam, al helemaal niet als dat lichaam niet eens ziek is. Teveel ontwormen zou dan ook moeten worden voorkomen, en wel om een aantal redenen.

Lage besmettingsgraad, onnodige ontworming

Minder dan 10 % van de hondenpopulatie is besmet met wormen. Dit houdt dus in dat heel veel honden (meer dan 90%) helemaal geen last hebben van wormen en dus ook niet behandeld zouden hoeven worden. Het toedienen van onnodige, chemische ontwormmiddelen zal bij deze honden het lichaam, en dan met name de darmflora, meer kwaad dan goed doen.

Geen preventieve werking

Van een vaccinatie kun stellen dat je hem inzet omwille van de preventieve werking; een dier dat gevaccineerd is, wordt waarschijnlijk gedurende een bepaalde tijd niet of minder ziek. Voor wormmiddelen geldt dit niet. Wormmiddelen gaan als een bezem door de darmen en doden wat ze daar ter plekke tegenkomen, maar ze hebben geen enkele preventieve werking. Een hond die vandaag, onnodig, wordt ontwormd kan morgen een wormbesmetting oplopen. Onnodig ontwormen heeft dus geen enkel nut, ook niet preventief. Wij zeggen dan ook preventief ontwormen bestaat niet!

Geen opbouw eigen weerstand

Honden hebben lichamelijk geen last van een milde wormbesmetting. Dat komt doordat er in de darmen een evenwicht is tussen goede en slechte organismen. Pas wanneer de slechte organismen zich zo snel kunnen vermenigvuldigen dat ze de goeden als het ware ‘wegconcurreren’, wordt een dier ziek. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de darmflora nog extra wordt aangetast, bijvoorbeeld na ziekte, antibioticagebruik of een weerstandsdip. Wanneer een hond te vaak ontwormd wordt kan het zelf geen goede weerstand tegen wormen opbouwen. Juist doordat een dier een geringe hoeveelheid wormen in zijn darmen heeft bouwt hij deze weerstand op: het afweersysteem blijft alert. Een dier dat continu wordt ‘schoongeveegd’ bouwt deze weerstand niet op.

Maar hoe dan wel?

Hoe kan je nu voorkomen dat je hond een wormbesmetting oploopt, zonder te vaak te ontwormen? Dat kan door middel van:

  • Ontlastings-onderzoek
  • Opbouw van de weerstand in de darmen
  • Natuurlijke worm-werende middelen
  • Goed opruimen van ontlasting
  • Voorkomen van vlooien

Ontlastings-onderzoek

Je kan de ontlasting van de hond gemakkelijk en snel door een dierenarts laten nakijken op de aanwezigheid van wormeitjes. Wanneer ze in de ontlasting worden waargenomen, weet je dat de hond wormen heeft en is het aan te raden om hem te ontwormen. Is de ontlasting van je hond ‘schoon’, dan weet je dat ontwormen niet nodig is. Je kan dit onderzoek eens in het half jaar laten uitvoeren. Het is meestal niet duur. Stel dat je een paar keer de uitslag hebt gekregen dat je hond schoon is, dan volstaat wellicht één keer per jaar. Uiteraard houd je de vitaliteit van je hond goed in de gaten.

Opbouw van de weerstand in de darmen

Wanneer de hond een sterke darmflora heeft, zal hij minder snel vatbaar zijn voor een serieuze wormbesmetting. Er zijn verschillende middelen waarmee je de darmflora van uw hond kunt ondersteunen.

Probiotica zijn poeders die een hoge concentratie levende micro-organismen bevatten die goed zijn voor de darmflora. Wanneer de darmflora, bijvoorbeeld na ziekte of medicijngebruik, is aangetast, helpen probiotica om deze  te herstellen. Ook bevat een goed probioticum een prebioticum: dat zijn de voedingsstoffen voor de goede darmbacteriën. Ook als je hond niet ziek is kunt je hem eens per jaar een kuur probiotica geven.

Natuurlijke wormwerende middelen

Kruiden zoals, Absintalsem (Artemisia absinthium)Boldo extract (Peumus boldus)Curcuma (Curcuma xanthorrhiza)Fenegriek (Trigonella foenum-graecum)Goudsbloem extract (Calendula officinalis)Grapefruitzaad extract (Citrus paradisi)Kruidnagel (Caryophyllus aromaticus)Lapacho (Pau d’arco)Tijm (Thymus vulgaris) en Wilde marjolein (Origanum vulgare) maken het milieu in de darmen van de hond onprettig voor wormen, maden en parasieten en optimaliseren de spijsvertering.