Terug

Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis)

De canadese geelwortel is een kruid dat door de Amerikaanse Cherokee Indianen hogelijk werd gewaardeerd om zijn gunstige invloed op de gezondheid. Toen de mensen in Noord Amerika dit gebruik overnamen, werd het kruid zo populair dat het al snel zeldzaam werd. De Hydrastis canadensis die momenteel in voedingssupplementen wordt gebruikt, wordt speciaal voor dit doel geteeld.

De eigenschappen van Hydrastis canadensis zijn voornamelijk toe te schrijven aan de alkaloïden berberine en hydrastine die ongeveer 5% van de wortel uitmaken en aan canadine dat in lagere concentraties aanwezig is. Van deze alkaloïden is over berberine het meest bekend. Dit alkaloïde, dat verantwoordelijk is voor de gele kleur van Hydrastis canadensis, heeft een rustgevende invloed op het centrale zenuwstelsel en heeft daarnaast nog een aantal andere gunstige invloeden, zoals op het darmkanaal.

Hydrastine heeft onder meer invloed op het autonome zenuwstelsel. Vanwege de invloed die Hydrastine heeft op de spieren van de baarmoeder mag dit kruid niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden.

Hydrastis canadensis heeft onder meer de volgende eigenschappen:

  • Slijmvliezen: de soortnaam “Hydrastis” komt van het Griekse “hydra” dat water betekent en verwijst naar de invloed die het kruid heeft op de slijmvliezen van het lichaam in zowel het ademhalingssysteem, het verteringsstelsel, de ogen en de urinewegen, evenals gezonde luchtwegen.
  • Ondersteunt het hart: Hydrastis canadensis ondersteunt het hart. Het heeft een verzorgende invloed op de conditie van het hart en houdt de normale bloeddruk in stand.
  • Stimuleert het immuunsysteem: Hydrastis canadensis verhoogt de weerstand van het organisme. Voor deze toepassing wordt het vaak in plaats van of samen met Echinacea gebruikt. Berberine is een beïnvloeder van macrofagen, immunoglobulinen en andere stoffen die het immuunsysteem stimuleren.
  • Spijsvertering/darmfunctie: Hydrastis helpt de vertering door de productie van speeksel, gal en verteringsenzymen te bevorderen. Het bevordert tevens de eetlust. Ook vanwege de invloed op de slijmvliezen van het maagdarmkanaal is Hydrastis goed voor de darmfunctie.

Contra-indicaties

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding.

Interacties

Chronisch gebruik van Hydrastis canadensis, of gebruik in hoge doses, kan de absorptie van B-vitaminen beïnvloeden. In die gevallen wordt gelijktijdig gebruik van een vitamine B-complex aanbevolen.

Synergisme

Vanwege de invloed van Hydrastis op de absorptie van B-vitaminen, wordt bij langdurig gebruik van een hydrastis canadensis extract het gelijktijdig gebruik van een B-complex formule aangeraden.

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie