Gedragsproblemen bij de hond

Honden kunnen meesters zijn om klachten te verdoezelen, het gedrag van de hond verandert nauwelijks. Bij pijn en zich niet lekker voelen zijn ze geneigd om gewoon door te gaan, zeker als de baas het van ze vraagt. Maar je hond kan zich in bepaalde situaties ongemakkelijk en onzeker voelen, dit veroorzaakt stress  Aan diverse signalen kun je herkennen hoe je hond zich voelt.

Positieve stress

Een hond kan heel goed laten zien hoe blij en enthousiast hij is. Op jouw ‘ga je mee uit?’ zullen de meeste honden reageren met kwispelen en tongelen (lippen aflikken).

Beetje spanning

Als een hond onzeker is of iets een beetje spannend vindt zal hij dat uiten met zogenaamd overspronggedrag, het is een teken dat hij een intern conflict ervaart. Voorbeelden van overspronggedrag bij de hond zijn snuffelen op de grond, gapen, zich zelf wassen, krabben en gapen. Het is dus eigenlijk normaal gedrag maar dat in het geval van onzekerheid niet past bij de context van de situatie.

Wat kan ik doen?
Blaffende hond e1632733161362

Kalmerende signalen van de hond

Om de lichte stress kwijt te raken kan een hond dan de volgende signalen vertonen: gapen, tongelen, wegkijken, ogen sluiten, wegdraaien, rug toekeren, langzaam bewegen, drentelen.

Negatieve stress

Wees als baas alert als je de volgende signalen ziet: verwijde pupillen, afschudden (van adrenaline), zwetende poten, trillen, oogwit is te zien, hijgen en blaffen.

Agressie

Als een hond ‘bevriest’ is dat een belangrijk signaal dat hij zich niet op zijn gemak voelt en op zijn hoede is. Als hij daarbij zijn tanden laat zien en gaat grommen is een uitval zeker een risico. Stap dan uit de zone van het dier en neem letterlijk afstand.

Een uitval kan zich beperken tot snappen, maar ook ontaarden in bijten.

Pijnsignalen

  • Veel slapen
  • Niet meer de trap op/af kunnen
  • Niet meer volledig uitstrekken
  • Verplaatsen gaat moeizaam
  • Poot wegtrekken
  • Zoeken naar lig- en zithouding (volwassen hond in puppyzit klopt niet)
  • Vertonen van nieuw gedrag van de hond of verdwijnen van oud gedrag van de hond

Verdere signalen van pijn die vergelijkbaar zijn met signalen van stress bij de hond:
Ogen dichtknijpen of ver opensperren, verstijven, kop wegdraaien omkijken, smakken/tongelen, hijgen/stoppen met hijgen, huidsamentrekkingen, fronsen, bovenlip optrekken, tanden ontbloten, oogwit tonen.

Puber-tijd en hormonen

Ook een hond maakt een pubertijd door met alle daarbij behorende hormonaal gestuurde lichamelijke en mentale veranderingen. De puberende teef heeft last van haar eerste loopsheid, kan daar narrig van zijn of juist heel aanhankelijk en de puberende reu moet zijn gierende hormonen in bedwang houden, zeker in de buurt van verleidelijke teefjes. En moet zich daarbij duidelijk manifesteren ten opzichte van zijn mannelijke rivalen. Drachtige teven of teven die schijnzwanger zijn kennen zo hun eigen ongemakken en kunnen zich anders gedragen dan anders.

Ingrediënten bij angst, onrust en stress bij de hond

Supplementen en druppels met kruiden, magnesiumcitraat en L-Tryptofaan zorgen voor een ontspannende werking zonder te versuffen. Uw dier blijft alert, beter geconcentreerd en is hierdoor gemakkelijk te trainen. Ideaal voor gebruik gedurende langere tijd. Goed voor het trainen van het gedrag van de hond en het verminderen van stress bij de hond.

Chamomille (Echte kamille) wordt toegepast bij stress bij de hond, innerlijke verkramping, grote vermoeidheid, gebrek aan levenskracht en spanning. Humulus lupus (hop) werkt pijnstillend en ontspannend. Angelica archangelica (Grote engelwortel), Pepermuntblad en magnesium-citraat werken ook rustgevend. Passiflora incarnata (Vleeskleurige passiebloem) en Avena sativa (Haver) werkt kalmerend.  Chelidonium majus (Stinkende gouwe) geeft rust. Arnica montana (Valkruid) helpt bij shock en oververmoeidheid.

Tips en weetjes

Bang voor vuurwerk en onweer?

Veel honden zijn bang voor vuurwerk en harde knallen. Voorkomen dat een hond angst opbouwt is de belangrijkste maatregel. Dit bereik je door zelf relaxt te blijven bij knallen, rekening te houden wanneer je je hond uitlaat en gordijnen te sluiten. Op tijd starten met natuurlijke ondersteuning helpt je hond de onrustige decembermaand door. Mooi is dat een hond van deze druppels niet suf wordt. Op deze manier verminder je de stress bij je hond.

Onrust bij onweer

Sommige honden erg gevoelig voor luchtdrukverschillen zoals bij onweer. Ondersteuning met druppels maakt een hond weerbaarder, zonder dat het hem suf maakt. Je houdt het gedrag van je hond redelijk kalm zonder versuffing.

Ken je hond

Hoe later ongemak bij een hond herkend wordt, hoe lastiger het is om het gedrag van de hond om te buigen. Tijdig samen met je hond op les gaan bij een erkende hondengedragskundige kan hierbij helpen.

Wat kan ik doen?

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie