Terug
Beweging hond

Heupdysplasie bij de hond

Een hond met heupdysplasie, afgekort HD, heeft problemen aan één of twee heupgewrichten. Bij deze aandoening past de kop van de heup niet goed in de kom. Ook kan het kapsel rond het heupgewricht te slap zijn. Hierdoor schiet de kop gemakkelijk uit de kom.

Dit veroorzaakt artrose: slijtage in het heupgewricht. Honden met HD hebben veel pijn. De mate waarin een hond last heeft van de heupdysplasie hangt af van verschillende factoren. Zo speelt het lichaamsgewicht een belangrijke rol. Ook de leeftijd, het bewegingspatroon en de voeding spelen mee in het ontwikkelen van klachten. Vroeger was een hond met heupdysplasie snel opgegeven. Tegenwoordig zijn er genoeg behandelingen die ingezet kunnen worden om deze dieren een pijnloos leven te laten leiden.

Wat kan ik doen?
spijsvertering van de hond

Wat is heupdysplasie bij de hond?

Het heupgewricht van een hond bestaat uit een heupkop, heupkom, kraakbeen en een kapsel. De kop en de kom zijn bekleed met kraakbeen met daartussen gewrichtsvloeistof. Dit zorgt ervoor dat de kop vrij kan draaien in de kom zonder dat dit gevoelig is. Het gewrichtskapsel houdt de boel bij elkaar, geholpen door omliggende banden en spieren. Wanneer er problemen zijn waarbij de kop niet stevig in de kom blijft zitten spreken we van heupdysplasie. Dit kan optreden bij jonge en oude honden.

Oorzaken

Heupdysplasie bij honden is erfelijk. Het wordt dan ook sterk afgeraden te fokken met honden die hier last van hebben. De mate waarin de hond het heeft bepaalt het verdere verloop van deze ziekte.

HD bij een jonge hond

Bij pups en jonge honden zijn de spieren en gewrichten nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor kan er speling op het heupgewricht komen waardoor de kop en de kom niet goed meer draaien ten opzichte van elkaar. Het gewrichtskapsel wordt dan uitgerekt en ook het kraakbeen raakt beschadigd en ontstoken. Doordat de hond nog volop in de groei is raakt de heupkop vervormd en kunnen er in de kom uitsteeksels op het bot ontstaan.

Deze problemen komen bij jonge honden meestal naar boven vanaf een leeftijd van vier tot tien maanden. Het is erg belangrijk dat pups en jonge honden voorzichtig en regelmatig bewegen en een uitgebalanceerde voeding krijgen. Ook supplementen kunnen bij HD klachten helpen. Op deze manier kunnen de heupen zich optimaal ontwikkelen en wordt de vorming van artrose afgeremd.

Heupdysplasie bij een oudere hond

Bij oudere honden speelt beweging een belangrijke rol bij een aanleg voor heupdysplasie. Overbelasting, traplopen en springen kunnen het ontwikkelen van HD stimuleren. Ook overgewicht is een belangrijke factor. Een te zware hond zal sneller artrose ontwikkelen omdat de (heup)gewrichten veel meer te verduren krijgen. Ook voor deze leeftijdsgroep kunnen voeding en supplementen een positieve invloed op de heupgewrichten hebben.

Symptomen van HD

Bij jonge honden worden de volgende kenmerken regelmatig gezien:

  • kreupel lopen
  • niet willen spelen
  • vaak liggen
  • slingerende achterhand (dronken lopen)
  • rennen als een konijn (dus met twee achterpoten tegelijk afzetten)
  • moeite met op staan

Oudere honden zijn vaak stijf en kreupel bij het opstaan, kunnen niet ver meer wandelen en willen niet meer springen of traplopen.

Wat kan ik doen?