Gras, suikers en paardenhoeven
Er doen veel verschillende verhalen de ronde over suikers in grassen. Daardoor is het lastig in te schatten of en zo ja, hoe lang jouw paard op de wei kan.
Teveel suikers
Vroeger werd verteld dat alle paarden op gras kunnen staan, desnoods op heel kort gras. Inmiddels weten we beter. Paarden zijn suikergevoelig, het ene ras meer dan het andere. Vooral bij koudbloedige rassen moet je alert zijn op een teveel aan suikers in het rantsoen.
Er moet onderscheid gemaakt worden in grassoorten en verschillende paardentypes. Daarbij komen nóg een aantal hele belangrijke factoren om de hoek kijken, zoals beweging, overige voeding, stress en hormonen.
Koude nachten, gevold door zon
De meeste paardeneigenaren weten inmiddels dat koude nachten met lichte vorst, gevolgd door zonnige dagen het suikergehalte (fructaan) in het gras laat stijgen. Maar vergis je niet, óók aanhoudende droogte of juist regen hebben effect op het gras. Gras reageert als het gestresst raakt door weersomstandigheden. Ook hier spelen weer meerdere factoren een rol. Denk dan aan de belasting van het gras, bemesting en natuurlijk het soort gras.
Juist kort gras zit boordevol suikers!
Bouw de weidegang heel rustig op en ondersteun met Phytoncis Gluco balance voor de juiste suikerstofwisseling en PUUR Podo voor een goede doorbloeding in de hoeven.