Terug
Luchtwegen hond

Luchtwegproblemen bij de hond

Een hond heeft nooit zomaar een snotneus, er is altijd een reden voor. Ook hoesten is nooit zonder reden en wordt veroorzaakt door prikkeling van de luchtwegen van de hond. Af en toe een hoestje is prima, want door te hoesten worden stof- en vuildeeltjes of te veel slijm uit de luchtwegen van de hond ‘omhooggewerkt’. Dit is een natuurlijk reinigingsmechanisme en hoeft niet altijd te duiden op een onderliggende kwaal. Houdt het hoesten aan of is er sprake van benauwdheid of veel slijm dan kan er serieus wat aan de hand zijn en is het zaak de oorzaak te achterhalen en te behandelen.

Aandoeningen van de luchtwegen van een hond

Door het inademen van stofdeeltjes en ziekteverwekkers kunnen de luchtwegen van een hond geïrriteerd raken. Als een virus of bacterie de veroorzaker is van een ontsteking van de luchtwegen van honden, spreken we van een luchtweginfectie.

Door de infectie werken de trilharen minder goed en wordt het slijm niet goed afgevoerd. Het slijm en vuil dat hierdoor achterblijft in de longen is een goede voedingsbodem voor bacteriën waarmee een volgende infectie op de loer ligt. Op deze manier kan een virale infectie omslaan in een bacteriële infectie. Hoe langer een luchtweginfectie aanhoudt, hoe groter de kans op steeds weer nieuwe infecties.

Wat kan ik doen?
luchtwegen hond

Een ander risico bij een lang aanhoudende luchtweginfectie is dat de weerstand van de hond afneemt en dat de hond allergieën kan gaan ontwikkelen. Een pollenallergie komt vaak voor bij een hond. Chronische luchtwegproblemen kunnen leiden tot blijvende schade. COPD en longemfyseem kunnen het gevolg zijn. Zorg dus dat je er bij een infectie in de luchtwegen van je hond vroeg bij bent.

Ondersteuning luchtwegen hond

Fytotherapie met extracten van onder meer Echinacea purpurea (Rode zonnehoed), Drosera rotundifolia (Ronde zonnedauw, Hyssopus officinale, Salvia en Plantago Major (grote weegbree) hebben een verlichtende werking op de luchtwegen van je hond.

Weetjes

  • Gezonde weerstand
    Virussen, bacteriën en pollen hebben een grotere kans de hond ziek te maken als de weerstand laag is. Zorg daarom altijd dat je hond weerbaar is door het immuunsysteem te ondersteunen. Zeker in perioden van natheid en kou, als de hond verblijft in slecht geventileerde ruimten en als er sprake is van veel pollen in de lucht. Vitaminen en mineralen zorgen ook voor een gezonde weerstand.
  • Schoon werkt beter
    Een detox-of drainagekuur zorgt ervoor dat afvalstoffen uit het lichaam verdwijnen en maken je dier weerbaarder tegen ziekmakende prikkels. Desensibilisatie maakt je hond weerbaarder tegen pollen en insectenbeten.
  • Snotneus
    Ale een hond een snotneus krijgt is er altijd wat aan de hand. Bij een hond komt namelijk geen onschuldige neusverkoudheid voor. Het even aankijken kan geen kwaad, maar houdt de hond goed in de gaten en neem de temperatuur op: als hij koorts heeft (hoger dan 39.0 °C), sloom wordt, als de uitvloeiing etterig of bloederig wordt of als de verschijnselen te lang aanhouden, ga dan met uw hond naar de dierenarts.
Wat kan ik doen?