Terug

Nieren en nier-energie bij het paard

Nieren

De nieren van een paard controleren de hoeveelheid en de samenstelling van de lichaamsvloeistoffen. Elke dag vloeit er ongeveer 6.600 liter bloed door de goed doorbloede nieren.

Nierziektes bij een paard blijven vaak verborgen omdat de andere nier het werk van de zieke nier overneemt. Nierpatiënten hebben vaak dorst, hun vacht is dof en hun urineergedrag is verstoord met een heel vaak of juist zelden plassen. Normaal plast een paard vijf tot acht keer per dag. Daarnaast kan het paard sloom en traag worden vanwege de narcotiserende werking van de overmaat aan ureum.

Nierontsteking gaat vaak samen met andere ziektes. De diagnose wordt vaak gemist, omdat de symptomen meestal pas zichtbaar zijn als al vijftig procent van de nierfunctie is aangetast. Daarom is het moeilijk om een diagnose te stellen. Een nierenontsteking ontwikkelt zich gedurende meerdere jaren en is vaak al chronisch voor hij opgemerkt wordt. In ernstige gevallen verschrompelt de nier. Als twee derde van de nierfunctie is uitgevallen, dreigt nierfalen. Daarbij wordt het paard door zijn eigen afvalstoffen vergiftigd, omdat die niet meer uit het lichaam worden uitgescheiden.

Nier-energie en gewrichtsstijfheid

Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt bij de nieren is de combinatie met plassen en dus urine.

Dit is dan ook de belangrijkste taak van de nieren, ze zijn een cruciaal filter in het lichaam. Net als de lever zorgen de nieren ervoor dat afvalstoffen worden verwerkt.

Dit proces kan alleen goed verlopen als er genoeg vocht in het lichaam is, daarom moet er voldoende worden gedronken. Dit is een van de redenen waarom een paard altijd de beschikking moet hebben over vers drinkwater.

De nieren spelen een belangrijke rol bij het in orde houden van de vochtbalans in het lichaam én ze reguleren de bloeddruk. Ze filteren het bloed waarbij de goede stoffen in de bloedbaan terugkomen en de afvalstoffen naar de blaas worden afgevoerd en zo uiteindelijk via de urine het lichaam verlaten.

Nier-energie

Je kunt ook op een andere manier naar de nieren en de nierfunctie kijken. De traditionele Chinese geneeswijze (TCM) spreekt van nier-energie.

In de acupunctuur wordt regelmatig de vijf elemententheorie gebruikt. Deze vindt haar oorsprong in de traditionele Chinese geneeswijze, een geneeswijze die al meer dan 5000 jaar oud is.

Volgens de vijf elementenleer hoort de emotie angst bij de blaas en nieren, deze vallen onder het element Water. Angst geeft een sterke reactie op de bijnieren. Te lang te veel angst/stress kan leiden tot uitputting van de bijnieren, waardoor klachten kunnen ontstaan. Een steeds terugkerende blaasontsteking is hiervan een mooi voorbeeld.

Vanuit de Westerse geneeskunde is het ook bekend dat de bijnieren een belangrijke rol spelen in de productie van de stresshormonen adrenaline en cortisol. De bijnieren zijn verbonden met de nieren, waardoor ze ook een energetische eenheid vormen met de nieren.

Nier-energie en de relatie met bewegingsproblemen

In de Chinese geneeskunde wordt een verstoorde nier-energie beschouwd als een belangrijke oorzaak van het ontstaan van artrose en andere bewegingsproblemen. Ook ziet de TCM een verband tussen de nier-energie en botten, gewrichten en onderrugklachten.

De nier-energie zorgt voor gezonde botten en de milt(-energie) zorgt voor gezonde en soepele gewrichtsvloeistof. Twee noodzakelijke voorwaarden voor een soepel gewricht. Als één van deze twee orgaansystemen uit balans raakt, kunnen er eerder gewrichtsklachten ontstaan.

Warm houden en bewegen

De nieren bevinden zich in de onderrug en zijn erg gevoelig voor kou en vocht. Dat is de reden waarom klachten vaker optreden in natte en koude perioden van het jaar.

Rondom de gewrichten liggen veel acupunctuurpunten waar energie uitgewisseld kan worden. Met name het naar binnendringen van energie is hier belangrijk. In koude, natte en winderige omstandigheden bijvoorbeeld kan ‘kou’ een gewricht binnendringen en een stug gewricht veroorzaken. Daarom zien we in de winter vaak meer gewrichtsklachten: moeite met opstaan en langer tijd nodig hebben om soepel te worden zijn de meest voorkomende klachten.

Het is dus belangrijk om dieren met gewrichts- en/of nierklachten goed warm te houden tijdens koude periodes met behulp van bijvoorbeeld een deken.

Naast warm houden is beweging erg belangrijk. Je kent vast het gezegde ‘rust roest’: beweging zorgt ervoor dat de doorbloeding op gang blijft en de gewrichten warm en soepel blijven. Bij (oudere) paarden die de hele dag op stal staan zonder beweging betekent dit dus dat hierdoor klachten kunnen ontstaan en/of verergeren.

Tot slot kan je de nier-energie ondersteunen met supplementen, hiermee ‘voed’ je de nier-energie.

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie