Terug

Niesziekte

Niezen, snotteren, en vieze ogen? Help de kat niest! Ieder huisdier kan een kwaaltje of ziekte oplopen. Ook katten kunnen bepaalde infecties en virussen te pakken krijgen. De niesziekte is bij een kat een veel voorkomende aandoening. Deze ziekte kan bij sommige katten zelfs levensbedreigend zijn. Ben jij niet bekend met de niesziekte bij een kat? Geen zorgen! Puurnatuur.nl is namelijk niet alleen een dierapotheker. Wij geven graag informatie aan alle dierenliefhebbers. Wil je dus graag meer kennis vergaren over de niesziekte bij een kat? Lees dan snel verder!

Niesziekte bij de kat wordt veroorzaakt door verschillende virussen. Het feline herpesvirus (FHV-1 of FHeV-1) en het feline calicivirus zijn de belangrijkste veroorzakers van niesziekte bij de kat. Geïnfecteerde katten gaan, de naam zegt het al, niezen, snotteren en krijgen vieze ogen. Niesziekte kan snel verergeren en er voor zorgen dat een kat doodziek wordt. De virussen worden overgedragen door fysiek contact tussen katten en via de lucht. De virussen worden letterlijk uitgeniest door de kat en belanden met de druppeltjes vocht in de lucht. Met name op plekken waar veel katten bij elkaar komen, zoals in pensions, cattery’s of asielen verspreidt niesziekte zich hierdoor snel. Ook kan niesziekte via de kleding van de eigenaar worden overgedragen, of eigenlijk via alles waar het besmette vocht/snot op is gaan zitten, zoals kleedjes of (reis)manden.

Wat kan ik doen?

Niesziekte kan snel verergeren en er voor zorgen dat een kat doodziek wordt. De ziekte kan chronisch worden. Snel ingrijpen is dus belangrijk!

Wanneer een kat eenmaal besmet is met het herpesvirus zal hij dit altijd latent bij zich blijven dragen, ook al lijkt hij volledig gezond. In tijden van een verminderde weerstand kan de niesziekte weer de kop opsteken. Ook stress is een bekende veroorzaker van het reactiveren van het virus. Dit is ook de reden dat catteries, pensions, tentoonstellingen of dierenartsenpraktijken bekende ‘niesziektebolwerken’ zijn; hier zitten immers veel – vaak gestresste – katten bij elkaar wat zorgt voor een verhoogde infectiedruk. Niesziekte wordt voornamelijk overgedragen via orale, oculaire en nasale uitscheiding bij de kat, dit gaat het snelste wanneer een acuut zieke kat in contact komt met andere katten, hoewel ook latent zieke katten het virus kunnen overbrengen op gevoelige katten. Ook via schoeisel en kleding kan het virus worden overgedragen, maar omdat het niet lang overleeft ‘buiten de kat’ gebeurt dit weinig.

Mogelijke oorzaken

De niesziekte bij een kat kan worden veroorzaakt door diverse virussen. De meest bekende zijn feline herpesvirus (FHV-1 of FHeV-1) en het feline calicivirus. Van deze virussen zijn er echter ook weer een groot aantal stammen die betrokken kunnen zijn bij de infectie. Hierdoor is vaak een mengsel van ziekteverwekkers de oorzaak van de niesziekte bij een kat.

Omdat het een vermenging van diverse virussen betreft, is de niesziekte lastig te behandelen. Daar komt nog eens bij dat de ogen en de keel van de kat in verbinding staan met de neus. Hierdoor heeft de infectie regelmatig ook effect op ogen en neus en zie je die terug in het ziektebeeld. Kortom, er zijn meerdere mogelijke ziekteverwekkers en meerdere onderdelen die besmet raken. Hierdoor wordt de niesziekte ook wel ‘het niesziektecomplex’ genoemd.

Besmet door contact met anderen

Net zoals wij mensen de griep kunnen krijgen, kunnen katten niesziekte oplopen door besmet te raken door een soortgenoot. Over het algemeen kan een kat geïnfecteerd raken met de niesziekte door contact met andere katten. Het is echter ook mogelijk dat jouw huisdier via indirect contact ziek wordt. De niesziekte bij een kat kan namelijk ook overgedragen worden dankzij voorwerpen en zelfs mensen. Wanneer katten bijvoorbeeld hetzelfde mandje met elkaar delen kunnen zij elkaar besmetten.

Niesziekte bij een kat is vergelijkbaar met kennelhoest bij een hond. Zowel in de manier waarop de dieren besmet raken als in de manier waarop de ziekte tot uiting komt. Beide infecties veroorzaken kort gezegd veel snot en niezende/hoestende dieren. Zo wordt de niesziekte bij een kat over het algemeen overgedragen op plekken waar veel katten bij elkaar leven. Denk bijvoorbeeld aan een asiel. Uiteraard kan een kat die een leven leidt van een huisdier is nog steeds besmet raken. De kans is echter wel kleiner als jouw kat niet zo vaak buiten komt.

Symptomen

Ondanks dat de naam onschuldig klinkt, is de niesziekte bij een kat een heftige infectie. Een kat zal eerst alleen veel niezen. Kort daarna zal het beestje snotterige ogen en neus krijgen. Het gevaar van deze infectie zit het echter in de snelheid waarmee de niesziekte kan verergeren. Zo kan deze infectie alle slijmvliezen in het lichaam van een kat aantasten. Dit wil je als dierenliefhebber uiteraard voorkomen. Dus hoe herken je de niesziekte bij een kat?

Omdat er verschillende ziekteverwekkers zijn, kan de niesziekte bij een kat diverse symptomen krijgen. Er zijn gelukkig wel een aantal verschijnselen die het snelst en regelmatig herkend kunnen worden bij geïnfecteerde katten. Dit zijn onder andere:

  • niezen
  • snotterige neus
  • afscheiding uit de ogen
  • koorts
  • verminderde eetlust
  • kwijlen
  • zweertjes in de mond (calici)

Herpes heeft niet alleen zijn weerslag te hebben op de luchtwegen van een kat, ook de ogen kunnen door het herpesvirus aangetast worden. In zo’n geval spreken we van conjunctivitis, oftewel bindvliesontsteking. Hierbij raakt het ‘roze gedeelte’ van het oog geïrriteerd wat kan uitmonden in een voor de kat uitermate onprettige ontsteking van het oog. Om te voorkomen dat onherstelbare schade aan de ogen optreedt is het belangrijk om zo snel mogelijk, zodra de eerste symptomen van niesziekte zich voordoen, in te grijpen.

Bezoek aan de dierenarts

Vermoed jij dat jouw kat de niesziekte heeft? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk langs de dierenarts gaat. Niesziekte bij een kat moet namelijk direct behandeld worden. Zodra de dierenarts de diagnose heeft gesteld, kan de behandeling beginnen. Over het algemeen wordt de diagnose gesteld op basis van de verschijnselen en een kort lichamelijk onderzoek. Bij langdurige infecties of hardnekkige gevallen zal er een uitgebreid medisch onderzoek plaatsvinden.

Niesziekte bij kat behandelen

Eigenlijk kan je maar weinig doen tegen de niesziekte bij een kat. Dat komt omdat het gaat om een virus. Je kan een virus niet bestrijden. Gelukkig kan je als dierenliefhebber wel de pijn verlichten door symptomen te bestrijden. Denk hierbij aan het bestrijden van de koorts. Daarnaast kan het voorkomen dat de dierenarts antibiotica voorschrijft om het ontstaan van andere bacteriële infecties voor te zijn.

Voorkomen van de niesziekte

Niet iedere kat krijgt te maken met deze infectie. Je kunt als baasje namelijk een aantal dingen doen om de niesziekte bij jouw kat te voorkomen. Het belangrijkste is om de weerstand van jouw kat goed in de gaten houden. Het is voor ieder huisdier belangrijk dat ze een sterke, gezonde weerstand hebben. Anders zijn ze namelijk vatbaarder voor ziektes en infecties. L-Lysine kan helpen om de weerstand van de kat te verhogen, om zo virale infecties te voorkomen.

Vaccinatie en titeren met VacciCheck

Omdat het een ernstige ziekte is, hoort niesziekte tot de core-vaccins voor katten. Elke kat zou door vaccinatie beschermd moeten zijn.

Echter doordat er veel verschillende virussen zijn, deze ook nog wel eens muteren, geeft een vaccinatie geen garantie.

Omdat vaccinaties ook lang niet altijd aanslaan, bestaat er ook de mogelijkheid om te titeren met VacciCheck. Met deze test meet je de aanwezigheid van antilichamen tegen het feline herpesvirus (FHV-1 of FHeV-1) en het feline calicivirus in het bloed en weet je dus of de kat voor die virussen is beschermd. Door te titeren weet je in ieder geval dat je er alles aan gedaan heeft uw kat zo optimaal mogelijk te beschermen zonder onnodig en/of overbodig te vaccineren.

Meer lezen over titeren met VacciCheck? Klik hier voor de website www.vaccicheck.nl.

Tot slot is het verstandig om gelijk naar de dierenarts te gaan met een kat die aan niesziekte zou kunnen lijden. Twijfel jij of vermoed je dat jouw kat ziek is? Raadpleeg altijd een deskundige! Wacht niet langer dan een dag of twee om met de niezende kat naar de dierenarts te gaan.

Wat kan ik doen?