Terug
Ogen & oren hond

 

Oorontsteking bij de hond

Een ooraandoening is een vervelend voor de hond. Helaas komt het vaak voor. Het kan pijnlijk zijn of verschrikkelijk veel jeuk geven.

Preventie en onderhoud

Het liefst wil je een oorontsteking voor zijn. Door bij honden met langharige oren de haren in de gehoorgang kort te houden verklein je de kans op een ooraandoening. Ook is het goed om bij deze honden en bij honden die zwemmen wekelijks preventief druppels met kruidenextracten te geven die een gezond bacterieel milieu in de oren helpen in stand te houden. Ook werkt een sterk immuunsysteem preventief voor ooraandoeningen.

Wat kan ik doen?
hond krabt aan oor

Symptomen

Als een hond vaker met zijn kop gaat schudden, veel krabt bij en rond zijn oor, wees dan alert op een oorontsteking. Een oorontsteking veroorzaakt jeuk en pijn aan de kop. Ook kan de hond door een oorontsteking zijn kop scheef gaan houden. Als je in het oor kijkt zie je in de gehoorgang vaak een ophoping van bruinzwart oorsmeer, soms pus en een gezwollen rode huid. Ook is er sprake van een vieze geur uit het oor. Doofheid komt ook voor: de hond hoort duidelijk minder goed. Als een hond zijn kop scheef houdt en daarbij evenwichtsstoornissen vertoont wees dan alert op een ontsteking van het middenoor. In dat geval zal het dier door de infectie en pijn echte tekenen van algemeen ziekzijn vertonen: sloomheid, geen eetlust en algehele malaise.

Oorzaken

De uitwendige gehoorgang van een hond is heel lang. De gehoorgang loopt eerst verticaal, maakt dan een bocht en gaat daarna een stukje horizontaal tot aan het trommelvlies. In de gehoorgang zitten bacteriën, die daar in goede balans samenleven. Door prikkels van buitenaf en een veranderd milieu kan deze balans verstoord raken en kunnen de bacteriën een ontsteking veroorzaken.
Als het trommelvlies beschadigd raakt kan dit leiden tot een middenoorontsteking. Dit gebeurt zelden van buitenaf. Vaker komt het voor dat een bacteriële infectie via het bloed de middenoorontsteking veroorzaakt.

Waardoor kan het milieu in het oor veranderen?

  • Door haargroei in het oor en een overvloed aan oorsmeer kan de uitwendige gehoorgang verstikt raken. Sommige honden produceren uit zichzelf al veel oorsmeer en sommige honden hebben zoveel haren in hun oor dat het oorsmeer er aan blijft hangen. Zeker honden met hangende oren lopen het risico een verstikkend en broeierig milieu in hun uitwendige gehoorgangen en zijn daardoor extra gevoelig voor een oorontsteking.
  • Door zwemmen in vies water kan door een invasie van andere bacteriën het bacteriële milieu in de uitwendige gehoorgang worden aangetast met een oorontsteking tot gevolg.
  • Ook een allergie verandert het milieu in de oren net als in de huid. Een ontstoken oor kan een eerste teken zijn dat er sprake is van een voedselallergie of een atopie (een allergie voor ingeademde allergenen zoals pollen).
  • Preventief reinigen: hoewel dit logisch lijkt om te doen, is het vaak een betere keuze om het niet te doen. Een gezond oor milieu heeft een balans van bacteriën, gisten en oorsmeer in een omgeving met een bepaalde vochtigheid en temperatuur. Intensief cleanen verstoort deze balans. Beter is om de weerstand in het oor optimaal te houden door wekelijks een druppel met kruidenextracten te gebruiken.

Andere oorzaken van een oorontsteking

  • Een invasie van bacteriën in de gehoorgang die er normaal niet thuishoren. De bacterie pseudomonas is een zeer beruchte veroorzaker van oorontstekingen
  • Gisten en schimmels kunnen leiden tot ernstige en hardnekkige oorontstekingen
  • Vreemde voorwerpen zoals een grasaartje in het oor
  • Oormijt. Dit is een zeer besmettelijke parasiet. Vooral pups zijn er gevoelig voor
  • Onjuiste behandeling met een antibioticazalf. Als je bij een oorontsteking kiest voor een antibioticazalf en deze te kort gebruikt, neemt het risico op resistente bacteriën toe.
  • Vanuit de chinese geneeswijze gaan we er vanuit dat het oor de uitlaatklep is van de nierenergie. Hierdoor worden afvalsroffen afgevoerd via het oor en dat kan daar problemen geven.
Wat kan ik doen?