Terug
Ouderdom hond

 

Ouderdom bij de hond

Helaas, ook bij de hond komen met de stijging van de leeftijd de gebreken. De oudere hond is minder actief, wordt sneller moe en ook zijn de gewrichten niet meer zo soepel als voorheen. Daarnaast kunnen de hersens wat minder goed werken en ook kan het dier minder goed in zijn huid en vacht zitten. Natuurlijk wil geen enkele hondeneigenaar dat zijn hond aan ouderdomsgebreken gaat lijden. Gelukkig zijn er ondersteunende middelen die zowel preventief als curatief kunnen worden ingezet om het de oudere hond wat gemakkelijker te maken.

Algehele conditie van de oudere hond

Een hond op leeftijd heeft behoefte aan wat extra vitaminen, mineralen en bouwstoffen om in goede conditie te blijven. De juiste aanvullingen geven het dier net dat extra steuntje om fit en energiek te blijven. Lusteloosheid is een vaak voorkomend verschijnsel bij de ouder wordende hond. Daarnaast ondersteunen vitaminen, mineralen en bouwstoffen het immuunsysteem en blijft de seniore hond weerbaarder tegen ziekten en herstelt hij sneller. Het is wel van belang om de extra aanvullingen voor langere tijd te supplementeren. Dit omdat vitaminen en mineralen langere tijd nodig hebben om optimaal door het lichaam te worden opgenomen.

Wat kan ik doen?
oude hond

Gebit

Houd ook het gebit in de gaten. Een van de eerste ouderdomsverschijnselen is problemen met het gebit. Dit herken je aan het minder goed kunnen vermalen van het voedsel. Lang over het eten doen, eten laten staan en vooral problemen met hard voedsel, het zijn allemaal tekenen dat er wat met het gebit aan de hand is. Kwijlen kan ook een signaal zijn. Een slechter wordend gebit herken je ook aan een vieze adem. Al betekent een slechte adem niet per definitie een slecht gebit. Vermoed je een gebitsprobleem? Aarzel niet en ga met je dier naar de dierenarts. Een hond laat niet snel merken dat er wat aan de hand is, zelfs niet als het probleem al heel groot is. Daarom is een regelmatige gebitscontrole voor elk hond – en zeker de senior – noodzakelijk. Met een Omega-3 olie ondersteun je het gebit van je hond.

Soepel bewegen voor de oudere hond

We kennen allemaal wel het plaatje: een oude hond die braaf achter zijn baas aansjokt en waarbij je van zijn lichaamstaal af kunt lezen dat het hem zichtbaar moeite kost. Vaak zijn de oudere gewrichten de reden van het ongemak. Gelukkig kun je het dier ondersteunen met supplementen waarin glucosaminesulfaat is verwerkt. Dit aminozuur ondersteunt in combinatie met andere belangrijke mineralen als MSM en Chondroitinesulfaat de conditie van het gewrichtskraakbeen, gewrichtsvloeistof, pezen, kapsels en banden. Als er sprake is van pijn en ontsteking in de gewrichten kunnen kruiden en mineralen verlichting geven bij een oudere hond. Kruiden als Curcuma, Solidago en Boswellia zorgen voor verlichting, afvoer van afvalstoffen en een soepele beweging.

De oudere hond die verward is

Oudere honden hebben de neiging zich een beetje terug te trekken. Ze zijn wat in zichzelf gekeerd en ook prikkels, zoals de kat van de buren, kan ze maar moeizaam activeren. Ze zijn wat gelaten en ook lijkt het alsof ze het allemaal minder goed snappen hoe het werkt op straat en in huis. Ze lijken wat in de war. Of noem het dement. Ze kunnen het zelf niet zo goed uitleggen. Ondersteuning met middelen waarin de essentiële voedingsstof Choline in is verwerkt, zeker in combinatie met B-vitaminen en het mineraal Zinksulfaat, maakt echt een verschil. Het dier wordt weer alerter en lijkt minder verward. Choline ondersteunt de functie van de lichaamscellen, dus ook die van de hersenen bij de oude hond.

Gezonde weerstand

Een oudere hond is kwetsbaar. Een virus of een bacterie kan soms zijn wat minder goed functionerend immuunsysteem zo belasten, dat het dier ziek wordt. Flink ziek. Ook zie je dat bij een oudere hond de darmflora minder goed in balans is. Dat kan komen door wormen of andere parasieten, een antibioticakuur of door een dieet wat de darmen belast. Het is goed om als hondeneigenaar alert te zijn op de dingen die de kwetsbare oudere hond gemakkelijk uit balans kan brengen.

Scheutje olie

Als basis kan een dagelijks scheutje vegetarische of visolie met de bestanddelen EPA- en DHA -vetzuren  uit Omega 3 over het voer heel veel goed doen voor de weerstand. Omdat dit het immuunsysteem versterkt, zorgt voor een gezonde huid en vacht, de beweging ondersteunt en de degeneratieve processen in het zenuwstelsel tegen gaat.

Hoe ondersteun je de oudere hond?

  • Kijk naar je dier. Gedraagt het zich anders? Laat eventueel periodiek een urine-en bloedonderzoek doen of laat je dier doormeten.
  • Controleer met regelmaat het gebit.
  • Geef je dier de juiste (senioren)voeding met de goede eiwitten in de juiste hoeveelheid.
  • Een Omega-3 olie is voor veel ouderdomsverschijnselen de juiste keuze.
  • Geef 2 x per jaar een detox of drainagekuur.
  • Ondersteun het immuunsysteem.
  • Vul de voeding aan met gerichte supplementen voor waargenomen ouderdomsverschijnselen.
  • Denk aan extra vitaminen en mineralen.
  • Pas waar mogelijk de leefomgeving aan. Maak je het dier gemakkelijk. Maar houd hem ook actief en alert. Vind de juist middenweg.
  • Bij mentale achteruitgang houd je je dier bij de tijd met choline.
Wat kan ik doen?