Terug
Weerstand kat

Pollenallergie bij de kat

Wanneer je kat gevoelig reageert op stuifmeel van bomen, planten en grassen noemen we dit een pollenallergie. Het is vergelijkbaar met hooikoorts bij de mens. Vooral in het voorjaar, maar ook in de zomer en het najaar bloeien er planten en bomen die vervolgens stuifmeel loslaten. Door contact met dit stuifmeel (de pollen) ontstaan er bij de kat allergie klachten die zich meestal uiten in problemen met de huid. Met behulp van fytotherapie kunnen de klachten die optreden bij een pollenallergie bestreden worden.

Wat is pollenallergie?

Bij een allergie reageert het immuunsysteem van de kat overdreven op het contact met het allergeen (de stof die voor de allergische reactie zorgt). In dit geval zijn dat de pollen van bomen, planten of grassen. De klachten die bij een pollenallergie horen zijn seizoensgebonden. Ze ontstaan zodra bepaalde planten en bomen in een warmere periode gaan bloeien. De wind verspreidt de pollen waardoor het immuunsysteem van de allergische kat hier hevig op reageert. Dit kan in het voorjaar, de zomer of de herfst gebeuren. De klachten zijn in de winter afwezig.

Wat kan ik doen?

Oorzaken allergie kat

Hoewel een kat vaak geboren wordt met een allergische aanleg, ontwikkelt de allergie zich pas verder tussen het eerste en derde levensjaar. De klachten kunnen dus jong, maar ook op latere leeftijd pas ontstaan. Hoe vaker de kat contact heeft met het allergeen, hoe groter de kans is dat het immuunsysteem erop reageert. In het geval van een pollenallergie is de kans dus groot dat dit vrij snel aan het licht komt.

Symptomen van een pollenallergie

Een allergie voor omgevingsallergenen zoals pollen laat bij katten andere symptomen zien dan bij mensen. Meestal uit het zich in een allergische huidreactie, ook atopische dermatitis genoemd. Bij een atopische dermatitis is de huid ontstoken en rood door het vele krabben.

Dit zijn de symptomen van een pollenallergie of hooikoorts bij de kat:

  • Jeuk, vooral in oksels, liezen, kop en poten.
  • Overmatig likken, wassen en krabben
  • Kaalheid, korstjes, roodheid en verdikking van de huid
  • Rode of waterige ogen
  • Oorontsteking

Vanwege dezelfde symptomen kan hooikoorts bij de kat gemakkelijk verward worden met een voedselallergie of een vlooienallergie. De dierenarts zal dan ook eerst deze twee allergieën uitsluiten voordat er onderzoek gedaan wordt naar de pollenallergie.

Wat kan ik doen?

Sorry, no posts matched your criteria.

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie