Terug
Weerstand en conditie paard

Pollenallergie bij het paard

Heeft jouw paard klachten als hoofdschudden, niesen, proesten en schuren aan de neus? Het kan zijn dat hij last heeft van een pollenallergie, ook hooikoorts genoemd. Het lichaam van je paard reageert hierbij overgevoelig op het contact met stoffen zoals stuifmeel (pollen) van bomen en grassen. De klachten zijn vooral zichtbaar bij droog weer in de seizoenen dat de bomen en grassen in bloei staan en hun stuifmeel loslaten.

Pollenallergie paard: wat is het precies?

Het immuunsysteem hoort te reageren op indringers van buitenaf, zoals ziekteverwekkers. Deze afweer voorkomt dat het paard erg ziek wordt. Wanneer dit systeem ontregeld is reageert het ook op onschadelijke stoffen, in dit geval stuifmeel. Deze overdreven reactie van het immuunsysteem noemen we een allergie. Het veroorzaakt een prikkeling in de neus en de luchtpijp van het allergische paard. De klachten ontstaan zodra de planten waar het dier gevoelig voor is gaan bloeien. Dit is meestal in het voorjaar.

Kenmerkend voor hooikoorts bij paarden is dat de klachten in de wei verergeren, en weer minder worden als het dier op stal staat. De symptomen verdwijnen volledig wanneer alle planten uitgebloeid zijn of als het flink geregend heeft.

Wat kan ik doen?

Het ontstaan van een pollenallergie paard

Vaak ontwikkelt de gevoeligheid voor pollen zich met het vorderen van de leeftijd. Hoe meer contact met het allergeen (het stuifmeel), hoe heviger het immuunsysteem gaat reageren. De verschijnselen worden vaak pas zichtbaar wanneer het paard tussen de acht en twaalf jaar is. Ook speelt een verzwakt immuunsysteem door darmproblemen een rol. De darmflora kan verstoord raken onder invloed van stress, voeding en antibiotica. Ondersteun de natuurlijke afweer van je paard met kruiden als de rode zonnehoed, de smalle weegbree en probiotica voor de darmen.

Symptomen van hooikoorts

Deze symptomen zijn kenmerkend voor een pollenallergie bij paarden:

  • Hoofdschudden
  • Jeuk aan de neus
  • Snotneus
  • Hoesten, niesen, proesten
  • Soms moeizame ademhaling

Omdat deze kenmerken ook worden gezien bij paarden die gevoelig zijn voor stof kan de diagnose pollenallergie niet direct gesteld worden. Het hoofdschudden (headshaken) kan ook te maken hebben met problemen aan het gebit. Houd een dagboek bij wanneer je welke klachten ziet en laat bij twijfel je dier onderzoeken door een dierenarts.

Wat kan ik doen?

Sorry, no posts matched your criteria.