Terug
Beweging paard

 

Spierblessure en spierbevangenheid bij het paard

Bij een gezonde beweging van een paard is het een voortdurend zoeken naar een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid. Gaat het hierin mis, dan heeft het een spierblessure tot gevolg. Een paard is een schrikachtig dier en ze zijn door het maken van abrupte bewegingen extra gevoelig voor trauma’s. Waarbij je je moet realiseren dat te weinig bewegen ook tot blessures leidt.

Spierblessure

Spierproblemen kunnen veroorzaakt worden door een trauma  -valpartij, schop van een ander paard of plotselinge bewegingen – , overbelasting door te zware training, een verkeerde houding of beweging,  verkeerde belasting of een onvoldoende warming up en/of cooling down. Een spierblessure gaat vaak gepaard met vermijden van bewegingen  door het paard en verandering in gedrag. Een juiste diagnose is de voorwaarde voor een goede behandeling van de klacht, waarbij gedoseerde rust en belasting en fysiotherapie vaak de aangewezen weg is.

Wat kan ik doen?
Fries paard

Net als bij peesproblemen is een trainingsschema essentieel om spierkracht op te bouwen. Coördinatie en stabiliteit zijn onlosmakelijk verbonden aan spierkracht en verdient aandacht in de training. Een juiste diagnose is de voorwaarde voor een goede behandeling van een spierblessure, waarbij gedoseerde rust en belasting en fysiotherapie vaak de aangewezen weg is. Gelukkig zijn er supplementen die bijdragen aan een goede spierstofwisseling en die -met de juiste training- zorgen voor meer spiermassa.

Spierbevangenheid

Bij het spierprobleem spierbevangenheid ligt de oorzaak in een disbalans tussen inname van koolhydraten (krachtvoer) en beweging. Door het overschot aan energie kan het paard niet voldoende zuurstof aanvoeren om deze energie op de juiste wijze te verbranden. Je krijgt dan een ophoping van afvalstoffen, wat leidt tot spierproblemen. Geef een paard daarom op rustdagen minder krachtvoer en zorg dat er op rustdagen voldoende beweging is.

Als een paard spierbevangen is laat dan meteen een dierenarts komen. Zet het dier weg, houd het warm – pas op voor tocht – en geef het geen eten (of alleen wat hooi). Veel drinken is wel heel belangrijk. Bij ernstige bevangenheid zal de urine bruin kleuren. Dit komt door de myoglobine, een stof uit de spieren die in het bloed terecht is gekomen en schadelijk is voor de nieren. Daarom zal de dierenarts altijd ook een infuus geven. Bij spierbevangenheid is het goed om het lichaam na afloop met een detoxkuur te ontgiften.

Wat kan ik doen?