Terug
Gedrag & stress paard

 

Vuurwerkangst bij het paard

Paarden en vuurwerk zijn geen goede combinatie. Dat zal elke paardeneigenaar beamen. Toch zijn er ook veel paarden die niet bang zijn van vuurwerk. Hoe komt het nu dat je paard zo angstig kan reageren op de knallen? En belangrijker, wat kan je eraan doen? Ondersteun je nerveuze paard met supplementen en druppels. Zo voorkom je dat de maand december elk jaar weer een vervelende maand is voor jou en je dier.

Waarom paarden bang voor vuurwerk zijn

Een paard is van nature een kuddedier en een prooidier. Wanneer hij gevaar voelt zal hij onrustig worden en instinctief proberen te vluchten. Het feit dat andere paarden in de kudde angstig reageren kan ook een reden zijn om te vluchten.

Daarnaast zijn paarden erg gevoelige dieren. Ze horen en ruiken veel beter dan wij mensen en zijn extra gevoelig voor licht. Denk bijvoorbeeld aan paarden die van nature bang zijn voor onweer. Dit lijkt erg op afgestoken vuurwerk. De knallen, lichtflitsen en de kruitgeur komen bij paarden veel sterker binnen dan bij ons. Je kan je voorstellen dat dit angst en vluchtgedrag opwekt.

Wat kan ik doen?
Oog bang paard

Veel paarden zijn echter niet bang voor vuurwerk. De ontwikkeling van angsten is deels aangeboren, deels afhankelijk van gebeurtenissen die het dier meemaakt. Een paard dat dichtbij vuurwerk staat en hiervan geschrokken en gevlucht is, onthoudt deze angstige ervaring. De kans dat hij een volgende keer weer voor vuurwerk zal proberen te vluchten is dan ook groter. Vaak zien we bij vuurwerkangst de angst voor andere knallen ook toenemen.

Kenmerken vuurwerkangst paard

Paarden uiten angst en stress op verschillende manieren. Door het tijdig herkennen van angst bij je paard kan je hem helpen te kalmeren. Nervositeit begint meestal met het laten zien van het oogwit, het blazen met de neus en spanning in het lichaam. Wanneer een paard echt bang is of in paniek raakt worden de volgende kenmerken gezien:

  • Spanning in het hele lichaam
  • Tijdens de rit: plots stilstaan of juist dribbelen.
  • Briesen en snuiven
  • Schrikbewegingen maken
  • Steigeren of bokken

Wanneer de angst aanhoudt zal het dier op hol slaan of juist bevriezen. In het laatste geval staat het paard stijf stil van angst.

Wat kan je zelf doen bij vuurwerkangst paard?

Wanneer je een paard met vuurwerkangst hebt is het voor jou belangrijk om rustig te blijven en zelf niet te reageren op knallen. Wanneer jij schrikt voelt je paard dit ook.

Houd daarnaast rond de jaarwisseling jullie dagelijkse routine zo veel mogelijk aan. Zoek het lawaai niet op, wees voorzichtig met het maken van buitenritten en probeer drukke plekken te vermijden. Je paard op stal houden terwijl hij dit niet gewend is zal hem juist stress geven en verhoogt de kans op verwondingen. Dat is dus geen goed idee. Loop elke dag de wei en de omheining langs om te controleren dat je paard zichzelf niet kan verwonden als hij schrikt.

Je kan je paard ook proberen meer innerlijke rust te geven door hem ontspannende en rustgevende kruiden zoals haver, hop en stinkende gouwe toe te dienen. Ook het aminozuur L-tryptofaan staat bekend om zijn stress reducerende werking. Begin hier in december al mee. Op oudjaarsavond zelf helpen saffraan- en walnootbloesem je paard de prikkels te verwerken die door de stresssituatie ontstaan.

Wat kan ik doen?

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie