Vuurwerk en huisdieren: een stressvolle combinatie

Nu de feestdagen dichterbij komen, is het belangrijk om te onthouden dat vuurwerk weliswaar een bron van vreugde en feest voor ons kan zijn. Maar ook een angstaanjagende en stressvolle ervaring voor onze geliefde dieren, waaronder katten, honden en paarden.

Vuurwerk kan diverse gevolgen hebben voor onze dieren:

  1. Verhoogde angst: De luide, plotselinge geluiden en heldere flitsen van vuurwerk kunnen angst bij dieren veroorzaken. Honden kunnen onophoudelijk blaffen, ineenkrimpen of proberen te ontsnappen, terwijl katten zich kunnen verstoppen of geïrriteerd raken. Paarden zijn grote en krachtige dieren en kunnen onvoorspelbaar reageren, waardoor zij zichzelf en anderen in gevaar brengen.
  2. Fysieke gezondheidsrisico’s: De stress van vuurwerk kan negatieve gevolgen hebben voor de lichamelijke gezondheid van huisdieren. Het kan leiden tot een verhoogde hartslag, spijsverteringsproblemen en een ongunstige invloed hebben op het hart van oudere of kwetsbare dieren.
  3. Zintuiglijke overbelasting: De combinatie van felle lichten, harde geluiden en onbekende geuren kan de zintuigen van huisdieren overweldigen, waardoor ze gedesoriënteerd en bang worden.

Om de feestdagen zo diervriendelijk te maken hierbij een aantal tips.

  1. Creëer een veilige ruimte: Creëer een rustige, comfortabele plek in uw huis waar uw huisdieren zich kunnen terugtrekken tijdens vuurwerkshows. Maak het gezellig met hun favoriete speelgoed, dekens en vers water.
  2. Maskeer het geluid: Probeer ruismachines, kalmerende muziek of televisie om de geluiden van vuurwerk te overstemmen. Het kan ook helpen gordijnen te sluiten, het licht aan te doen of te laten. De prikkels van buiten vallen dan wat minder op.
  3. Biedt voldoende afleiding: Hersenwerk is het hele jaar leuk, maar extra fijn om te doen tijdens de feestdagen. Er zijn heel veel verschillende hersenwerkspelletjes voor honden, katten & paarden. Kijk voor meer inspiratie op https://hersenwerkvoordieren.nl/
  4. Ondersteun jouw dier op natuurlijke wijze: Geef geen medicatie die versuft. Het is dier is nog altijd angstig, maar is te suf om te reageren of om zich te uiten. De angst kan hierdoor alleen maar groter worden. De producten van PUUR versuffen niet. Ze geven rust en zorgen ervoor dat het dier beter trainbaar is. Er zijn ook gespecialiseerde producten zoals angstvesten of feromoonverspreiders die dieren kunnen helpen kalmeren.
  5. Zorg voor identificatie: Zorg ervoor dat uw huisdieren een halsband dragen met naam en telefoonnummer en een microchip hebben. Dit vergroot de kansen op een veilige terugkeer als ze erin slagen te ontsnappen.
  6. Geef een gezonde dosis liefde: Het is altijd leuk om tijd door te brengen met jouw dier. Een beetje extra aandacht in deze periode kan geen kwaad, zeker op oudjaarsavond of bij ernstige knallen. Zorg er echter voor dat u ze niet overmatig vertroetelt, omdat dit angstig gedrag kan versterken.

Op naar super mooie feestdagen met onze harige en viervoetige familieleden.

Heb je vragen over vuurwerkangst of wil je meer informatie over één van onze producten? Neem dan contact met ons op.

Advies op maat

Kom je er niet uit en wil je graag deskundig advies voor jouw geliefde hond, kat, paard, of een ander huisdier? Aarzel dan niet om gebruik te maken van onze dienst ‘Advies op maat’. Onze toegewijde specialisten staan klaar om je met plezier te helpen.

adviespagina
Bestellen

Advies op locatie

Als je de voorkeur geeft aan persoonlijk advies van een ervaren diertherapeut, gerespecteerde dierenarts, of een toegewijde dierenspeciaalzaak die onze hoogwaardige producten verkoopt, kun je hieronder een adres bij jou in de buurt vinden.

advies op locatie
Zoek hier
Dit bericht is gepost in Niet gecategoriseerd. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie