Wormenkuur bij het paard
Natuurlijk ontwormen kan niet!
En preventief chemisch ontwormen kan ook niet…
Een natuurlijke wormenkuur voor het paard?
Kan ik mijn paard of pony natuurlijk ontwormen, is daar wat voor? Het antwoord op deze vraag is kort: nee. Daar bestaat geen remedie voor, althans er is geen natuurlijke wormkuur.
Bij een parasitaire infectie zijn er al teveel wormen… die krijg je alleen weg met een chemische wormenkuur met alle bijwerkingen van dien.
Maar let op! Preventief chemisch ontwormen kan niet. Een wormenkuur werkt alleen als er daadwerkelijk wormen zijn. Teveel ontwormen, zonder noodzaak, kan echt schadelijk zijn voor het lichaam! Symptomen als diarree, (plaatselijke) huidirritaties, jeuk of lusteloosheid komen veel voor na een wormenkuur bij het paard.
Een chemische wormenkuur bij een gezond paard kan juist leiden tot een slechtere darmfunctie, een verminderd werkend immuunsysteem met een wormbesmetting als gevolg. Deze nieuwe wormbesmetting wordt niet voorkomen of genezen door de eerdere ontworming. Die werkt namelijk alleen op de al aanwezige wormen.
Preventie
Het is dus van belang om een parasitaire infectie te voorkomen. Een wormpje heeft ieder paard wel eens, het gaat er om de parasieten in balans te houden zodat het lichaam er geen schade van ondervindt. Dan kan een chemische wormenkuur in veel gevallen voorkomen worden.
Kruidenmengsel
Hiervoor kunnen goed kruiden worden ingezet als Absintalsem, Citroenkruid, Curcuma, Fenegriek, Kruidnagel, Tijm in combinatie met Grapefruitzaad extract. Een aantal van deze kruiden zijn wormafdrijvend, maar het gaat om het totale effect: zorgen dat het milieu in de darmen van het paard onaantrekkelijk is voor parasieten. Dat bereik je nooit met een wormkuur in de vorm van een spuit met een chemische substantie.
Doseren en checken!
Jarenlange ervaring leert dat als de kruiden één keer per kwartaal worden toegediend, en dat gedurende tien dagen achtereen, worminfecties sterk worden teruggebracht of niet meer voor komen. Een regelmatige check van de mest bij de dierenarts of het VPL het Woud, kan informatie geven over het resultaat. Alleen wanneer strikt noodzakelijk dient een chemische wormenkuur aan het paard gegeven te worden.
Daarbij moet worden opgemerkt dat de weerstand van het paard ook meetelt in het resultaat en de infectiedruk niet onevenredig hoog mag zijn. Dus haal de mest dagelijks uit de stal en wei en zorg voor een hogere frequentie van checken bij veel (jonge) paarden bij elkaar of bezoek aan show of wedstrijd.
Niet alleen wormen
Ook de preventie van infecties met schimmels, gisten en coccidiën kan met kruiden worden bereikt. Zo heeft Curcuma een fungicide werking tegen onder andere Candida albicans. Alsemkruid heeft naast een fungicide werking ook effect op het darmmilieu: het maakt het onaantrekkelijk voor nematoden (wormen).
Van het kruid Tijm zijn de vermicide (worm-dodende) eigenschappen bewezen, bij een lage concentratie: prikkeling van wormmusculatuur en bij een hoge concentratie leidt het zelfs tot verlamming van de wormmusculatuur.
Bovenstaande kruiden worden ook voorgeschreven ter ondersteuning van de ziekte van Lyme en ook bij bloedparasieten.
Overigens worden deze kruiden ook met succes gebruikt bij hond, kat en mens!
Wees terughoudend met een chemische wormenkuur en ontworm alleen indien nodig. Hiervoor is een mestonderzoek de manier!
Aarsworm
Een mestonderzoek geeft voor bijna alle soorten wormen uitsluitsel, behalve voor de hardnekkige aarsworm (oxyuris equi). Deze rondworm leeft in het laatste deel van de darm en legt haar eieren aan de buitenzijde van de anus, wat leidt tot jeuk. Om te onderzoeken of een paard hier last van heeft kun je een plakband- test rond de anus uitvoeren. Evengoed blijft de aanwezigheid van de aarsworm objectief lastig vast te stellen.