Artisjok (Cynara scolymus)

Goed voor lever- en galwerking, voor een versnelde afvoer van afvalstoffen, zorgt voor een aanvaardbaar cholesterolgehalte, stimuleert de vetvertering. Goed voor de spijsvertering, voor een gezonde bloedsuikerspiegel en voor gezonde urinewegen.

Cynara scolymus (Artisjok) stimuleert de productie van gal en voert ureum – door de lever omgezette ammoniak – af naar de nieren. Artisjok werkt hierdoor bij onvoldoende lever- en nierfunctie en gaat eveneens een te hoog cholesterol en arteriosclerose tegen.

Behoort tot de familie van de Asteraceae (Composietenfamilie) De bladen van de Artisjok bevatten een aantal polyfenolische inhoudsstoffen zoals flavonoidenen. Mogelijk het belangrijkste werkzame bestanddeel is het in 1934 geisoleerde en in 1954 chemisch nader onderzochte cynarine. Tot de inhoudsstoffen behoren verder chlorogeenzuur, luteoline en de glycosieden scolymoside en cynaroside.

De bekendste effecten van de artisjok extract zijn het remmen van winderigheid, remming braakneigingen en het opheffen van kramp. Ze zijn het gevolg van de sterke galuitscheiding bevorderende werking die in een aantal klinische studies werd bevestigd. Daarmee is de traditionele toepassing van de artisjok ter stimulering van een slechte spijsvertering rationeel onderbouwd. Het choleretisch effect zorgt mogelijk ook voor daling serumcholesterol, de gal is immers de hoofdweg voor uitscheiding van cholesterol.

Het optimaliseert lever- en galwerking, zorgt voor een versnelde afvoer van afvalstoffen en voor een aanvaardbaar cholesterolgehalte. Het stimuleert de vetvertering, wordt ingezet bij spijsverteringsstoornissen (tegen buikpijn, misselijkheid en winderigheid), beheerst bloedsuikerspiegel en helpt bij urinewegproblemen.

Artisjok bevat polyfenolen die de lever beschermen tegen beschadiging. Het werkt echter niet bij mensen die van nature een hoog cholesterol hebben.

Hoe Artisjok in levercellen de aanmaak van cholesterol remt is onbekend. Onderzoekers weten alleen dat het middel bij proefdieren helemaal aan het begin van het productieproces actief is. Het blokkeert bijvoorbeeld op cellulair niveau de prikkel van insuline die de afgifte van cholesterol in de levercellen in gang zet. Over de beschermende werking van Artisjok weten we iets meer. Uit onderzoek naar cellen uit rattenlevers blijkt dat Artisjok de lichaamseigen antioxidant glutathion beschermt en misschien zelfs gedeeltelijk vervangt. Daardoor heeft het glutathion minder moeite schadelijke stoffen als peroxides te neutraliseren. Tenslotte heeft Artisjok een pijnstillende en ontstekingsremmende en misschien ook wel tumorremmende werking.

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie