Terug
Beweging paard

 

Artrose bij het paard

Artrose, oftewel slijtage van het kraakbeen van een gewricht, is een veel voorkomend gewrichtsprobleem bij het paard. Het kan ontstaan door over- of verkeerde belasting van het bewegingsapparaat, maar ook door erfelijkheid, verkeerde voeding of een trauma. Artrose leidt tot ongemak en stijfheid. Je paard loopt niet meer soepel en wellicht zelfs kreupel. De beweging voelt raar aan en de prestaties nemen helaas af.

Wat is het artrose bij het paard

Bij paarden met artrose is er sprake van gewrichtsslijtage. Het kraakbeen, gewrichtskapsel en de gewrichtsvloeistof, die ervoor zorgen dat de botten in het gewricht soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen, zijn hierbij aangetast. Artrose kan in alle gewrichten van het hele lichaam voorkomen, maar komt het meest voor in de benen, hals en rug. Artrose in de benen kenmerkt zich vaak door (start)stijfheid en kreupelheid. Het paard wil eigenlijk zo min mogelijk bewegen en kan in sommige gevallen moeite hebben met wendingen of veranderingen van gangen. Als je dier een poosje in beweging is, wordt de beweging gemakkelijker, totdat er een grens is bereikt en de pijn en stijfheid weer toeneemt.

Wat kan ik doen?
Artrose in bot

Artrose is een chronische degeneratieve aandoening: de opgetreden schade kan in principe niet worden genezen, wel kan door een juiste behandeling het degeneratieproces worden vertraagd. Voldoende en juiste beweging en een goed lichaamsgewicht zijn belangrijk. Evenals een balans in belastbaarheid en belasting. Bij een hogere belasting horen ook kwalitatief goede bouwstoffen.