Terug
Urinewegen hond

Blaasontsteking bij de hond

Een van de meest voorkomende problemen aan de urinewegen van de hond is een blaasontsteking. Hierbij is de blaaswand aan de binnenkant geïrriteerd waardoor je hond veel kleine plasjes doet en soms ook binnen plast. De ontsteking ontstaat doordat bacteriën die van nature rond de geslachtsorganen voorkomen de plasbuis binnendringen. Vooral teefjes hebben er snel last van. Zij hebben een wijdere plasbuis waardoor de bacteriën meer kans hebben de plasbuis in te gaan. Met een infectie tot gevolg. Het is een vervelende aandoening die voor veel ongemak bij je hond kan zorgen. Wie zelf wel eens een urineweginfectie heeft gehad kan dit vast beamen!

Symptomen blaasontsteking bij je hond

Het is als baasje belangrijk een blaasontsteking bij je dier tijdig te herkennen. Zo kan je er snel iets aan doen en verdere malaise voorkomen.

Dit zijn veel voorkomende de symptomen van een blaasontsteking:

 • Vaak kleine plasjes doen, lang hierop persen
 • Pijn bij het plassen
 • Veel aan het geslachtsdeel likken
 • Binnen plassen, onzindelijkheid
 • Urine ruikt anders
 • Meer drinken
 • Bloed bij de urine of troebele urine
 • Koorts
teef plasje
Wat kan ik doen?

Oorzaken urineweginfectie

Een urineweginfectie kan ontstaan door een bacterie die niet in de blaas thuishoort. Heeft je hond bijvoorbeeld last van lichte urine-incontinentie kan er gemakkelijk een blaasontsteking ontstaan. Doordat de sluitspier niet voldoende meer werkt kunnen bacteriën sneller de urinebuis in trekken. Andere oorzaken zijn de aanwezigheid van blaasstenen, poliepen of een tumor in de blaas. Soms blijft de oorzaak onbekend.

Heeft je hond een verzwakte afweer? Ook dan slaat een blaasontsteking sneller toe. Denk hierbij aan (oudere) honden met een nierprobleem, suikerziekte, baarmoederontsteking, prostaatproblemen of ziekte van Cushing. Er wordt dan gesproken van een gecompliceerde blaasontsteking.

De invloed van geslachtshormonen

Normaliter beschermen de geslachtshormonen een volwassen hond tegen een blaasontsteking. Na een verandering in de hormoonhuishouding, bijvoorbeeld door een sterilisatie of castratie, kan dit de gezondheid van de blaas beïnvloeden. De sluitspier heeft minder kracht en de beschermende laag in de blaas neemt af.

Reguliere behandelingen

Het is erg belangrijk dat een blaasontsteking behandeld wordt. Door middel van een urineonderzoek en eventueel een urinekweek zal de dierenarts de diagnose stellen. Wanneer het duidelijk is om welke bacterie het gaat wordt er een passend antibiotica toegediend om de ontsteking op te lossen. Daarnaast is het belangrijk dat de oorzaak opgespoord wordt. Zo kan er voorkomen worden dat de blaasontsteking chronisch wordt of er antibioticaresistentie optreedt. Naast de reguliere behandeling kan je je hond helpen om een gezonde blaas te houden met de volgende tips.

Tips om blaasontsteking te voorkomen

 • Behoud een gezonde blaas met een supplement van cranberry. Cranberry kan goed naast een reguliere behandeling bij een blaasontsteking gegeven worden. De rode kleurstoffen in deze bes verhinderen de aanhechting van bacteriën aan de blaaswand. Ook zorgen ze ervoor dat de urine van de hond zuurder wordt zodat bacteriën zich niet kunnen vermeerderen.
 • Bij een terugkerende urineweginfectie kan er een stressfactor meespelen. Chamomille (Echte kamille) wordt toegepast bij stress bij de hond. Passiflora incarnata (Vleeskleurige passiebloem) en Avena sativa (Haver) werken kalmerend en stress reducerend.
 • Ondersteun het immuunsysteem en verhoog de algehele weerstand van de blaas met omega 3 vetzuren. Deze hebben tevens een beschermend effect op de nieren.
 • Stimuleer de afvoer van afvalstoffen uit de blaas met PUUR Urogeni.
 • Zorg dat je hond altijd genoeg drinkwater tot zijn beschikking heeft en stimuleer het drinken door bijvoorbeeld een drinkfontein aan te schaffen of blikvoeding te geven.
Wat kan ik doen?

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie