Terug
Urinewegen kat

Blaasontsteking bij de kat

Blaasontsteking is een veel voorkomende aandoening bij de kat. Een oorzaak kan een bacteriële infectie zijn: bacteriën dringen via de plasbuis de blaas binnen en vermenigvuldigen zich daar. Dieren met een blaasontsteking moeten veel plassen. Vaak kost dat moeite en zijn het kleine plasjes. De urine kan troebel zijn en er kan ook bloed inzitten. Soms doet plassen zichtbaar pijn. Maar de meest voorkomende reden van blaasontsteking bij de kat wordt ook wel ‘idiopathisch’ genoemd, dit is de medische term voor ‘onbekend’. Vaak zal stress, angst of spanning een oorzaak zijn. Een nieuwe (buur)kat, veranderde gezinssamenstelling, etc. zijn redenen waaraan gedacht kunnen worden. Er zijn een aantal middelen die de conditie van de blaaswand verbeteren, de weerstand verhogen, een ontspannende invloed hebben en stress verminderen.

Voorkomen

Om te voorkomen dat een blaasontsteking de kans krijgt zich uit te breiden naar de nieren, wordt meestal antibiotica ingezet. Blaasontstekingen hebben echter de neiging om vaker terug te komen. En steeds opnieuw inzetten van een antibioticakuur is om meerdere redenen niet aan te raden. Je kat kan resistent worden. En naast de schadelijke bacteriën worden ook de gezonde bacteriën gedood, waardoor de weerstand verzwakt.

Wat kan ik doen?
kat op de bak

Een Cranberry-supplement met een extract van minimaal 25:1 helpt de blaas en urinewegen gezond te houden. De Cranberry of Grote Veenbes is een zeer zure bes. Lang werd aangenomen dat het de zuurgraad van deze bes was die een ongunstig milieu voor bacteriën creëerde in de blaas. Uit onderzoek is echter gebleken dat deze werking op een ander mechanisme berust. Het zijn vooral de rode kleurstoffen, proanthocyanidinen, uit Cranberries die de aanhechting de bacteriën aan de blaaswand verhinderen. Hierdoor krijgen bacteriën niet de kans om zich te vermenigvuldigen: ze worden uitgeplast voordat ze problemen kunnen veroorzaken.

Toch blaasontsteking?

Wanneer er toch sprake is van een blaasontsteking, geef de kat dan een supplement met Cranberry in combinatie met fytotherapeutische druppels voor de urinewegen. Deze hebben een ontstekingsremmend, pijnstillend en vocht afdrijvend effect. Raadpleeg een dierenarts en blijf niet zelf dokteren.

Stress kan blaasontsteking veroorzaken

Sommige katten gaan van stress in huis plassen of ontwikkelen een stress gerelateerde blaasontsteking. Dat noem je idiopathische blaasontsteking. Ondanks dat er bij een idiopathische blaasontsteking niets in de urine te vinden is, lijken de klachten wel op een bacteriële blaasontsteking: vaak kleine beetjes plassen, op rare plaatsen in huis in plaats van in de kattenbak, pijn bij het plassen of persen op de urine. De verklaring is dat door de stress die de kat ervaart er een afwijking in het slijmvlies van de blaas ontstaat. Ook raken de zenuwen in de blaas overprikkelt en krijgt de kat de hele tijd het gevoel dat hij ‘moet’ plassen.

Katten zijn echte controle freaks, alles wat anders is dan normaal kan stress opleveren. Als eigenaar heb je het vaak niet door dat er dingen zijn of dingen die je doet, stress bij de kat opleveren. Zie je dat je kat spanningsklachten heeft dan is het allerbelangrijkste wat je moet doen het achterhalen van de oorzaak van de stress. En als de oorzaak bekend is, deze bij voorkeur weg nemen.

Drinkgedrag van katten

Een andere oorzaak van blaasontsteking is te weinig vocht binnenkrijgen. Katten zijn van nature geen drinkers. In het wild krijgen katten het meeste water binnen via hun eten! Om katten te stimuleren meer te drinken kun je zorgen dat er op meerdere plekken in huis water wordt aangeboden. Het is onderzocht dat katten beter drinken als hun drinkbakje niet in de buurt van het eten of de kattenbak staat. Veel katten vinden het lekker om regenwater te drinken. Een schaaltje of bakje in de tuin kan dan handig zijn. Ook een kattenfonteintje met stromend water, kan een stimulans zijn voor katten om te drinken. Ze drinken trouwens ook vaak  graag uit de kraan!

Plasplek na blaasproblemen

Heeft de kat een blaasontsteking of last gehad van blaasgruis? Dan kan hij of zij de pijn die hij ervaren heeft bij het persen, linken aan de kattenbak en ernaast gaan plassen. Zet ook dan eens een tweede bak neer, vaak helpt dit.

Plast de kat toch in huis? Maak dit liever niet schoon met bleekmiddel, dit vindt de kat juist aantrekkelijk om weer overheen te plassen.

Een vaste plek in huis waar geplast wordt, zoals een matje of het aanrecht? Leg daar eens aluminiumfolie neer. Dat geluid vinden katten niet leuk om op te plassen, en schrikt vaak af.

Wat kan ik doen?

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie