De beweging van de hond

Honden verschillen per ras erg van elkaar, ook voor wat betreft de belastbaarheid en de gevoeligheid van het houdings- en bewegingsapparaat. Zo heeft een teckel met zijn langgerekte rug een grotere kans om een hernia en staan herders bekend om hun heupproblemen. Opvallend is dat honden er heel goed in zijn om pijnklachten te maskeren. Als eigenaar moet je dus heel goed letten op de pijnsignalen, want ze zijn vaak minder duidelijk dan je zou verwachten. Ook het goed bekijken van het gangpatroon geeft een goede indicatie dat er wat aan de hand kan zijn met met het bewegingsapparaat ofwel de beweging van de hond. De manier van lopen of loopt de hond kreupel. Hieruit kun je opmaken of er een probleem is.

De dosering van beweging en de mate van belasting in de groeifase van pup naar volwassen hond, is een belangrijke factor in de ontwikkeling van een gezond bewegingsapparaat van de hond, waarin groei en belasting met elkaar in balans moeten zijn. Daarbij maakt een jonge hond vaak letterlijk gekke sprongen, waarbij hij het risico loopt op een bewegingstrauma. Andersom komt ook voor: een (oudere) hond die te weinig beweegt verliest de kracht en soepelheid van zijn bewegingsapparaat.

Preventie van overbelasting en blessures is de belangrijkste stap in de zorg voor een soepele beweging van de hond. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen de symptomen te bestrijden, maar vooral op zoek te gaan naar de oorzaak. Hiermee voorkom je dat de klacht weer terugkomt en zorg je voor een goed herstel van de structuur en bevorder je de optimale beweging van de hond. Behalve trauma’s en overbelasting, kunnen er ook neurologische en hormonale oorzaken ten grondslag liggen. Ook erfelijke factoren spelen een rol.

Anatomie beweging hond

De wervelkolom van de hond bestaat uit 7 halswervels, 13 borstwervels en 7 lendenwervels. De tussenwervelschijven bezitten een kern, zijn van een sponsachtig kraakbeen en zorgen voor een soepele beweging. Het aantal staartwervels varieert van 6-23 wervels, dat is afhankelijk van het ras. De 13 paar lange ribben liggen als een kooi rond het hart, longen en lever en lopen ver door naar achter. Hiervan zijn negen paar door kraakbeen met het borstbeen verbonden, drie paar valse ribben zijn onderaan onderling met elkaar verbonden en dan is er nog een enkel paar zwevende ribben. Het bekken en het heiligbeen en het zitbeen zijn het sluitstuk van de wervelkolom.

De schouderbladen zitten niet direct aan de rest van het skelet vast. Onderaan het schouderblad zit de bovenarm met een knobbel aan de kop om te voorkomen dat het schoudergewricht uit de kom schiet. Verder bevinden zich in de voorpoten het opperarmbeen, ellebooggewricht, spaakbeen, ellepijp, middenvoet en teenkootjes. De achterpoten zijn opgebouwd uit heupgewricht, dijbeen, scheenbeen, kuitbeen, spronggewricht, en ook hier de middenvoet en teenkootjes.

Bot bestaat uit dynamisch en actief weefsel. Voeding met voldoende eiwitten, vitamine C, vitamine D, vitamine A, magnesium en calcium, zorgt voor sterke botten. Voldoende beweging is de andere belangrijke voorwaarde voor gezonde en sterke botten van een hond.

Een gewricht vormt het scharnierpunt tussen beenderen. Er zijn drie soorten gewrichten: het scharnier-, kogel- en draaigewricht. Kraakbeen en gewrichtsvloeistof zorgen dat de beweging van de hond soepel en glad verloopt en functioneert als schokbreker. De banden- ofwel ligamenten houden het gewricht bij elkaar.

Hoe groot of klein een rashond ook is, steeds vormt een zelfde aantal botten het skelet. Door de verschillende lengte, dikte en vorm van de botten hebben de diverse rassen een ander uiterlijk. Het aantal staartbeentjes varieert wel per ras van 6 tot 23. Ook schedels kunnen per ras sterk van vorm variëren.

Stel de juiste diagnose bij een verstoorde beweging van de hond

Bij Puurnatuur.nl behandelen we gericht de oorzaak van de problemen, en niet enkel de symptomen. Als een echte dierapotheker. Dat is de groene lijn die door alle adviezen op het gebied van de beweging van de hond heen loopt, net als andere onderdelen van onze site. Op zoek naar de oorzaak zijn de volgende vragen van belang:

  • Is de klacht acuut of geleidelijk ontstaan?
  • Was er sprake van een trauma of verkeerde beweging van de hond?
  • Is er pijn en wordt de pijn veroorzaakt door bot(vlies), spier, pees of gewricht?
  • Is er sprake van een zwelling en warmte?
  • Is de pijn er alleen tijdens beweging of ook in rust?
  • Zijn er startpijnen en nemen die af na een poosje bewegen?
  • Hoe loopt de hond?

Behandeling

Preventief zijn er bouwstoffen en mineralen die het bewegingsapparaat ondersteunen en de hond soepel laten bewegen. Deze stoffen bevorderen het herstel van de aangedane structuur. Vitaminen- en mineralen, kruiden, olie en andere bouwstoffen zorgen voor een goede basis.

Kruidenpreparaten, homeopathie en fytotherapie met medicinale druppels van planten (extracten) ondersteunen het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Zoals:

  • Arnica montana is een resorptiemiddel van bloed, dat tevens ontstekingsremmend werkt.
  • Ruta graveolens heeft een positieve invloed op het herstel van spier- en peesweefsel en beenvlies.
  • Symphytum bevordert de genezing van botletsel en wonden, en voorkomt vorming van wild vlees.

Voedingssupplementen met de volgende bouwstoffen ondersteunen het bewegingsstelsel:

  • Glucosamine bevordert de regeneratie van beschadigd gewrichtskraakbeen en bestrijdt ontstekingsprocessen in de gewrichten. Het is de bouwsteen voor alle aminosuikers en wordt ingezet bij degeneratieve gewrichtsaandoeningen als artrose, artritis en reumatische aandoeningen.
  • Magnesium, calcium en fosfor zijn bouwstenen voor botten en gewrichten en spelen een belangrijke rol bij de opbouw van bindweefsel. Magnesium werkt tevens ontspannend op de spieren en biedt daardoor verlichting bij pijn.
  • Methyl Sulfonyl Methaan of MSM ondersteunt de opbouw van kraakbeen en bevordert de stofwisseling. Daarnaast werkt het pijnstillend op spieren en gewrichten en gaat het ontstekingen tegen.

Uitwendig kan het herstel van de beweging van de hond worden bevorderd met smeermiddelen en sprays waarin kruiden zijn verwerkt. Hiermee geef je verlichting en bevorder je de afvoer van afvalstoffen.

Naast deze algemene ondersteuning kan, afhankelijk van de diagnose en oorzaak, men kiezen voor een behandeling met acupunctuur, fysiotherapie, chiropractie of osteopathie.

Belangrijke weetjes!

Mate van bewegen

Een juiste balans in belasting en belastbaarheid is een voorwaarde voor een goed herstel. Steeds een stapje erbij is het advies, steeds bij een training de zwaarte en duur doseren. Dit kan je doen aan de hand van een goed trainingsschema waarbij de beweging c.q. belasting van de hond gedoseerd wordt opgevoerd. Een goede warming up en cooling down helpen bij een juiste opbouw van de kracht en het uithoudingsvermogen van de hond.

Lang in de groei

Wist je dat een hond gemiddeld pas na twee jaar is uitgegroeid en volledig belastbaar is? Bij grote honden kan dit zelfs nog langer duren terwijl kleine rassen al sneller volledig uitgegroeid zijn.

Balletjes

Balletjes vangen leidt snel – zeker bij jonge honden – tot trauma’s door een verkeerde (abrupte) belasting in de gewrichten.

Rust roest!

Beweging zorgt ervoor dat de doorbloeding op gang blijft en de gewrichten warm en soepel blijven en door belasting wordt er nieuw kraakbeen aangemaakt. Doseren is het toverwoord!

Ruw spelen

Heupdysplasie ontstaat vaak door trauma’s, ruw spelen en door balletjes, erfelijkheid speelt slechts in 28% van de gevallen een rol. Wel komt het vaker voor bij de grotere rassen.

 

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie