Terug
Spijsvertering hond

Diarree bij de hond

Heeft je hond dunne of brijige ontlasting, dan spreken we van diarree. Soms moet hij vaker ontlasten dan gewoonlijk of kan hij het moeilijk ophouden. Wanneer je hond diarree heeft is dit voor jullie beiden niet fijn. Diarree veroorzaakt buikpijn, winderigheid en andere ongemakken. Misschien kan je hond zijn ontlasting ook niet goed ophouden. Een ongelukje in huis is dan zo gebeurd.

Kenmerken diarree hond

Naast dunne ontlasting is buikpijn een veel geziene klacht bij diarree. Hoe kan je zien dat je hond buikpijn heeft? Dit uit zich in de volgende kenmerken:

  • Gespannen buik
  • Kromme houding met een bolle rug
  • Kreunen
  • Winderigheid
  • Borrelende buik

Ook is het dier vaak misselijk. Deze symptomen horen bij misselijkheid:

Wat kan ik doen?
poep opruimen hond
  • Smakken, vaak slikken en boeren
  • Gras eten
  • Geen eetlust
  • Braken

Sommige honden hebben enkel diarree en geen last van buikpijn of misselijkheid. Zorg dan dat je dier goed blijft drinken zodat uitdroging voorkomen wordt. Houd de diarree twee weken aan of zie je bloed bij de ontlasting is het verstandig verder onderzoek te laten doen.

Oorzaken van diarree

Het is goed om te weten dat het ontstaan van diarree altijd een reden heeft. Het lichaam van je hond kan bezig zijn om iets te verwijderen wat daar niet thuishoort, bijvoorbeeld iets wat hij op straat heeft opgegeten of vies slootwater dat hij gedronken heeft. Ook een virus of bacterie kan diarree met bijbehorende klachten veroorzaken. Probeer daarom de diarree niet meteen te stoppen maar geef het lichaam de tijd om te herstellen. Dit herstel kan je ondersteunen door de darmfunctie te reguleren met een supplement van Psyllium. De psylliumvezels nemen extra water in de darmen op, waardoor de ontlasting dikker wordt en de darmpassage vertraagt. Ook hebben ze een neutraliserende werking op eventuele gifstoffen in de darmen, die zo met de ontlasting mee afgevoerd worden.

Middelen met Houtskool, Tormentil, Fenegriek, Blauwe bosbes en Echte kamille kunnen het darmslijmvlies extra ondersteunen en worden ingezet bij diarree en winderigheid.

Tevens is het raadzaam de ontlasting van je hond te laten onderzoeken op de aanwezigheid van parasieten.

Is je hond plots erg ziek van de diarree? Is hij sloom en drinkt hij weinig? Bezoek dan altijd eerst een dierenarts.

Een puppy met diarree

Heeft jouw puppy diarree? Wanneer je hondje vrolijk en speels is en goed eet en drinkt is dit niet erg. Pups hebben sneller last van diarree dan grote honden en het gaat vaak vanzelf weer over. Wanneer je pup ook ziek is kan je beter niet afwachten. Vooral erg jonge of erg kleine hondjes kunnen snel verslechteren of uitdrogen. Raadpleeg dan direct de dierenarts. Diarree bij puppy’s kan ontstaan door plotseling veranderen van voeding, parasieten of een virus.

Wat kan ik doen?

Sorry, no posts matched your criteria.