Terug
Hormonen paard

Hengstigheid

Met hengstigheid wordt de vruchtbare periode van een merrie aangegeven. Gemiddeld duurt de hengstigheid vijf dagen, dit zijn de dagen waarop bij een dekking de kans op bevruchting het grootst is. Sommige merries drijven hun eigenaren tot wanhoop tijdens de hengstigheid. Merries zijn soms een stuk lastiger in de omgang, en gedragen zich vervelend onder het zadel. Dit leidt voor paard en ruiter regelmatig tot grote frustratie.

Wanneer is de merrie hengstig?

Een merrie kan gedurende het gehele jaar hengstig zijn. Tussen februari en augustus is dit echter het duidelijkst. Dit hangt samen met de stijgende temperatuur en toenemend zonlicht. Zonnig en warm weer stimuleert de hengstigheid. De hengstigheid duurt zo’n vijf dagen, en wordt gevolgd door de eisprong. Deze ‘laatste fase’ van de hengstigheid is het moment waarop de merrie ontvankelijk is voor de hengst en gedekt kan worden.

Wat kan ik doen?
Paard met oren naar achter

Symptomen hengstigheid

Aan het gedrag van een merrie kun je meestal goed aflezen dat ze hengstig is. Vaak zie je gevoeligheid op de aanraking op de buik, voor het been en het singelgebied, plast ze veel en is haar urine troebel. De ene merrie heeft meer last dan de andere van de hengstigheid. Sommige merries zijn lusteloos of prikkelbaar en plassen overmatig veel. Ook kan het gebeuren dat ze minder eetlust hebben. Anderen worden juist heel dartel en speels en vertonen plakkerig gedrag naar andere paarden.

Over het algemeen is de merrie wat meer ‘mans’ en kan doldriest door de wei stormen en behoorlijk speels zijn. Dit gaat vaak gepaard met het nodige gepiep en gehinnik, en uw anders zo kalme merrie laat ineens flink van zich horen. Het komt ook regelmatig voor dat merries hun soortgenoten bespringen. Een merrie die haar weide deelt met ruinen wil nog wel eens bovenmatige interesse tonen in haar weidegenoten. Zij draait de ruinen dan regelmatig de achterhand toe en nodigt hen uit haar te besnuffelen. Verder houdt de merrie de staart iets meer opzij waardoor de vulva zichtbaar wordt. De urine van een hengstige merrie is iets troebeler dan normaal, en de merrie zakt iets meer door de benen tijdens het plassen. Opvallend is het ‘knipogen’ met de vulva, deze is ook iets roder en wat meer gezwollen dan normaal.

Schouwen

Door een merrie in contact te brengen met een hengst kunt u ‘testen’ of ze echt hengstig is. Dit noemen ze ‘schouwen’. Meestal gebeurt dit schouwen aan de hand, de hengst en merrie mogen elkaar besnuffelen en wanneer de merrie duidelijk ontvankelijk is voor de hengst is ze echt hengstig. Een merrie die nog niet klaar is om gedekt te worden kan behoorlijk fel reageren en flink van zich af trappen en/of bijten. Veelal schouwt men in aangrenzende boxen, of loopt men met merrie of hengst langs de omheining van de weide. Zo kunnen beide paarden geen schade oplopen wanneer de merrie nog niet voldoende hengstig blijkt te zijn.

Pismerrie

Een merrie die door haar gedrag – agressief, dominant, gevoelig – vrijwel continue hengstig lijken te zijn, worden ook wel een pismerrie genoemd. Deze merries zijn vanwege hun grilligheid lastig te hanteren. De oorzaak is een hormonale disbalans.

Hengstengedrag

Door het hormoon testosteron kan een hengst overmatig dominant gedrag gaan vertonen. Leidt dit gedrag echt tot problemen en gevaarlijke situaties dan is soms castratie, waarbij de testikels worden verwijderd en daarmee de testosteronproductie stopt, de enige optie.
–    Veelvuldig bijten
–    Showen
–    Afgeleid zijn door merries
–    Agressie

Wat kan ik doen?

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie