Terug

Honingzalf

Medicinale honingzalf met enzymrijke honing en essentiële oliën bevordert de snelle genezing van wonden. Op de afdeling chirurgie paard op de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht worden veel wonden bij paarden behandeld met medicinale honingzalf. Er zijn inmiddels veel soorten honingzalf op de markt. Er wordt bij paarden ook wel gewone honing gebruikt, maar let op, de medicinale honingzalf die is ontwikkeld met de Universiteit van Wageningen, heeft veel voordelen.

Bron:
NMLhealth

Waarom medicinale honingzalf?

Deze honingzalf voor paard, hond en kat is goed smeerbaar, werkt verzachtend en ondersteunt het natuurlijke helingsproces van de huid. Omdat de honingzalf erg zuur is werkt deze, door de enzymactiviteit, ontsmettend. Hierdoor is er geen chemische wondontsmetting nodig. Het nadeel van chemische wondontsmetting is namelijk dat het een goed wondherstel in de weg staat. Juist de honingzalf zorgt voor ontsmetting én een goede opvulling van de wond (granulatie).

Bij paarden laat de honingzalf zich makkelijk aanbrengen en de wond kan zo nodig worden afgedekt met een pleister of een wondgaasje. Door de vette samenstelling blijft de zalf ook in een natte omgeving, goed op zijn plaats. De lage pH van honing bevordert een gunstig micromilieu. De hydrofiele eigenschappen van honing zorgen voor een vochtig milieu dat herstel bevordert. Honing beschermt, zuivert de geprikkelde huid en werkt verzachtend.

Door de toevoeging van essentiële oliën aan honingzalf heeft deze een bittere smaak. Hier houden dieren niet van en voorkomt dat ze de zalf oplikken of het er bij elkaar aflikken.

Het aan de medicinale honingzalf toegevoegde extract van Cardiospermum zorgt voor een rustige huid. Het werkt goed tegen jeuk waardoor deze honingzalf ook heel geschikt is voor de behandeling van de huid na insectenbeten.

Wetenschappelijke onderbouwing

Sinds de introductie in 2005 van medicinale honingzalf producten voor paard, pony en eigenlijk alle huisdieren, zijn veel mensen die hun dieren een gezonde huid toewensen, enthousiast gebruiker van honingzalf.

Honing wordt al sinds de oudheid ingezet bij wonden en huidproblemen. De laatste decennia hebben producten op basis van honing hun weg gevonden in de professionele humane wondzorg (van Eijk en Groenhart, 2006) Ook in de veterinaire praktijk is de toepassing steeds belangrijker geworden (Rooster et al.2008 en Overgaauw et al. 2005): verschillende publicaties met een uitstekend overzicht over de werking van honing, gecombineerd met voorbeelden uit de veterinaire praktijk.

Honingzalf op basis van honing met een hoge enzymactiviteit is uitstekend geschikt voor de behandeling van alle soorten wonden. Creemers en Bosma (2006) laten zien dat de tevredenheid van dierenartsen en gebruikers zeer hoog is bij de toepassing van honingzalf voor paard en pony. Volgens de auteurs kan honingzalf toegepast worden bij kleine en grote huisdieren, zoals honden, katten konijnen, knaagdieren, koeien, paarden, schapen en geiten. Uit de literatuur blijkt verder dat het toepassingsgebied van honingzalf breed is.

Enzymen

De enzymactiviteit kan worden gemeten door de honingzalf te verdunnen met water. Met een teststrip kan op verschillende tijdstippen het peroxidegetal worden gemeten, wat een maat is voor de enzymactiviteit. Het enzym glucose oxidase zorgt in een vochtig milieu voor een langzame (slow release) en een langdurige afgifte van zeer kleine concentraties waterstofperoxide. Lage concentraties waterstofperoxide werken zuiverend en ondersteunen het herstel van de wond.

Zelfhelend vermogen van de huid

De aan de wondzalf toegevoegde essentiële oliën bevorderen het zelfhelend vermogen van de huid. Er zijn er een aantal met een bittere smaak. Dit voorkomt dat dieren aan de zalf gaan likken. De geur van diverse essentiële oliën weert insecten zoals muggen en vliegen.

Jeukstillend

Cardiospermum-extract als toevoeging in honingzalf werkt jeukstillend. Dit is handig bij de behandeling van huidirritaties als zomereczeem bij paard en pony. Als dieren minder krabben en schuren kan de beschadigde huid beter en sneller herstellen.

Voor de veiligheid is het van belang alleen honingzalf die vooraf gesteriliseerd is bij uw paard te gebruiken en die geen levensvatbare Clostridiumsporen bevat.

Geen bijwerkingen

Medicinale honingzalf is verkrijgbaar in tubes van 10 en 30 gram en in een pot van 180 gram. De zalf kan direct op de huid worden aangebracht. Er zijn geen bijwerkingen bekend van honingzalf.

Referenties:

Brisighella G. et al. (2009) Toepassing van honingzalf en essentiële oliën bij de behandeling van kloven en wonden bij spenen van melkkoeien. Dier en Arts 2009 nr 5 194-197.

Creemers, T and W.J.P. Bosma (2006) Honingzalf voor wondgenezing en huidproblemen bij paard. Dier en Arts April 2006.

M. van Eijk en O. Groenhart (2006) Zoet na het zuur. Woundcare Consultant Society, WCS nieuws; 2006 22 nr 4 8-10.

P.A.M. Overgaauw en J. Kirpensteijn (2005) Honingzalf bij de behandeling van huidwonden. Tijdschrift voor Diergeneeskunde 130 (4) 115-116.

H. de Rooster, J. Declercq en M. van de Bogaert (2008) Honingzalf in de wondzorg: mythe of wetenschap? Klinische gevallen bij de hond. Vlaams Diergeneeskundig tijdschrift 78: 68-80.