Terug
Urinewegen hond

 

Nierfalen bij de hond

Je hond heeft last van nierfalen. Dat is even schrikken! De achteruitgang van de nieren van je hond is namelijk niet goed tegen te gaan. Gelukkig is het wel is het mogelijk om de nieren zo min mogelijk te belasten en ondertussen te ondersteunen met supplementen, voeding en medicatie. Op deze manier kan je proberen de achteruitgang te stoppen en de nierfunctie te stabiliseren. We vertellen je hier alles over acuut en chronisch nierfalen bij de hond.

Symptomen nierfalen

Eén van de eerste zichtbare symptomen van nierfalen is veel drinken en veel plassen. Omdat de nierfunctie achteruit gaat proberen de nieren het lichaam toch te reinigen door meer vocht tot zich te nemen. Andere symptomen van deze ziekte zijn weinig of geen eetlust, braken en/of diarree, veel urine of juist heel weinig, stinkende adem en slechte vacht. Bij acuut nierfalen treden deze kenmerken plotseling op. Bij de chronische variant gebeurt dit meer geleidelijk.

Wat kan ik doen?
Oude hond

Mogelijke oorzaken van nierfalen

Er zijn vele oorzaken te vinden voor het ontstaan van nierfalen bij de hond. Bij chronisch nierfalen kan de oorzaak zelfs al lang weer verdwenen zijn en dus moeilijk te achterhalen.
Dit zijn de meeste voorkomende oorzaken van problemen met de nieren:

  • De nieren kunnen beschadigd raken door een vergiftiging.
  • Een verstopping in de plasbuis kan problemen in de nieren geven. De urine kan de nieren niet goed meer verlaten waardoor deze door de oplopende druk kunnen beschadigen.
  • Een lage bloeddruk kan ervoor zorgen dat de nierfunctie achteruitgaat. Ongeveer 25% van het bloed wat door het hart wordt rondgepompt gaat naar de nieren. Wanneer een hond hartproblemen heeft, of in shock is, worden de nieren niet voldoende doorbloed en kan er nierschade optreden. Ook door het gebruik van bepaalde pijnstillers en prednison kan de doorbloeding van de nieren achteruitgaan.
  • Een nierbekkenontsteking kan de nieren beschadigen. Deze ontsteking kan ontstaan door een bacterie die in de blaas of in het bloed zit. Ook honden met nierstenen kunnen een nierbekkenontsteking krijgen. De symptomen van deze ziekte zijn vaak onduidelijk waardoor de diagnose (te) laat wordt gesteld. De nieren kunnen dan al beschadigd zijn.
  • Problemen elders in het lichaam kunnen ook voor nierfalen zorgen.

Diagnose en reguliere therapie

Hoe eerder er een diagnose gesteld wordt hoe beter. Dit gebeurt door middel van een bloedonderzoek bij de dierenarts. Bij een dier met nierfalen zullen er nog gifstoffen in het bloed gevonden worden die door de nieren niet goed uit het bloed gefilterd zijn. Hierdoor kan de hond suf en misselijk raken en soms zelfs naar ammoniak gaan stinken. Er is een bloedtest beschikbaar die nierfalen al in een vroeg stadium kan vaststellen (SDMA). Vraag hierom bij je dierenarts.

Wanneer de diagnose is gesteld zal de dierenarts medicijnen, aangepaste voeding en eventueel supplementen voorschrijven. Soms is een infuus nodig. Deze behandeling is erop gericht om verdere achteruitgang van de nierfunctie te stoppen of te vertragen.

Belangrijk hierbij is in acht te nemen dat sommige medicijnen langzamer uit het lichaam verwijderd worden doordat de nierfunctie sterk verminderd is. Medicatie blijft zo langer dan nodig in het bloed, waardoor de kans op bijwerkingen en nierschade vergroot wordt. Andere medicijnen worden juist te snel door de nieren uit het lichaam verwijderd waardoor de werking tenietgedaan wordt.

Naast deze behandeling is de aanwezigheid van onbeperkt vers drinkwater erg belangrijk.

De nieren gezond houden

Voorkom problemen door de nieren van je hond gezond te houden. Probeer je hond zo veel mogelijk te laten drinken. Je kan dit stimuleren door vers voer of blikvoer te geven of water door het voer te mengen.

Geef een aangepaste voeding met minder eiwitten en zout en meer vitamine B. Dit kan de achteruitgang van de nierfunctie remmen. De dierenarts zal een speciaal nierdieet adviseren. Houd in de gaten dat je hond blijft eten, dit is van levensbelang bij een nierpatiënt.

Voeg een fosfaatvervanger toe aan de normale voeding van de hond. Hiermee kan de opname van fosfor beperkt worden. Het is bewezen dat fosfaatbeperking het leven van een nierpatiënt verlengt.

Naast een aangepaste voeding heeft het dier soms nog fosfaatbinders nodig. Een fytotherapeuticum met Lespedeza en Solidago zorgt ervoor dat de nieren beter in conditie blijven. Van Lespedeza sieboldi heeft onderzoek aangetoond dat dit Chinese kruid het ureumgehalte in het bloed verlaagt. Zeker in combinatie met extracten van Solidago virgaurea (Guldenroede), dat diuretisch (vochtafdrijvend) werkt en blaas- en nierstenen tegen gaat, is het een ijzersterk middel bij nierproblemen. Deze fytotherapeutische extracten heeft PUUR verwerkt in tabletjes.

Geef je hond dagelijks een Omega-3 supplement, in handige capsules of schenkolie. Let goed op de bestanddelen EPA en DHA in de olie. Omega 3 in voer werkt niet optimaal omdat de concentratie vetzuren daarin vaak te laag is. Ook bevat veel diervoeding naar verhouding te veel Omega-6 vetzuren en te weinig Omega-3 vetzuren. Tot slot kan hondenvoeding met toegevoegde Omega vetzuren na openen snel ranzig worden.

Omega-3: preventief en curatief te gebruiken

Onderzoek heeft aangetoond dat Omega-3 vetzuren een beschermend effect op de nieren hebben, met name op langere termijn. Suppletie van visolie vermindert het ontstaan van nierproblemen. Tevens gaat het verval van de nieren bij bestaande problemen tegen. Een wondermiddel dus? Nee dat niet. Maar het kan je hond wel helpen in het behouden van een gezond lichaam.

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van Omega-3 rondom het beschermen van de nieren van de hond:

  • Versoepeling van de celwanden in het lichaam waardoor verwijding van de bloedvaten optreedt en de bloeddruk lager wordt.
  • Bloed verdunnende werking.
  • Sterke ontstekingsremmende werking.
  • Verlaging van de triglyceriden concentratie in het bloed. Een verhoogde waarde van triglyceriden in het bloed kan zorgen voor hart- en vaatziekten.

De oudere hond

Veel oudere honden hebben last van chronisch nierfalen. Het is daarom belangrijk je senior hond één tot tweemaal per jaar een lichamelijk onderzoek bij de dierenarts te laten ondergaan. Indien nodig kan er bloed afgenomen worden. Wanneer de nieren hun functie niet goed uitvoeren stijgen de hoeveelheid gifstoffen in het bloed waardoor het dier suf kan zijn en bijvoorbeeld naar ammoniak kan gaan ruiken. Een vroegtijdige diagnose kan een flinke verslechtering van de nieren voorkomen.

Heb je een oudere hond met nierproblemen? Een Kidney supplement én Omega-3 olie met hoog EPA en DHA als bestanddeel, kan helpen de nierfunctie te ondersteunen en te herstellen. Beperk pijn en stressfactoren. Deze kunnen de nieren ook negatief beïnvloeden. Ondersteun in dit geval met een  Strezz verlagend of Rustgevend (Tranquil) supplement.

Het is belangrijk nierfalen bij je hond op tijd te ontdekken, zodat het proces mogelijk nog gestabiliseerd kan worden. Heeft je hond kenmerken van nierfalen? Wacht dan niet af en raadpleeg direct een dierenarts.

Wat kan ik doen?