Terug
Urinewegen kat

 

Nierproblemen bij de kat

Veel katten, zowel poezen als katers, hebben nierproblemen. Een oorzaak kan stress zijn, een te zout en eiwitrijk voer, te weinig drinken of ouderdom. Een pijnlijke aandoening, waarbij de kat vaak speciale voeding via de dierenarts voorgeschreven kan krijgen. Maar er zijn meer behandelmethoden, uiteraard nog beter om al preventief aan de gang te gaan.

Nierfalen

De meeste katten met nierfalen vertonen pas symptomen als de nieren al voor 70% zijn aangetast. Dat is zo jammer. Veel liever wil je voorkomen dat je kat op oudere leeftijd nierproblemen ontwikkelt. Zorg er daarom voor dat je vanaf de leeftijd van acht jaar je de nieren van de kat gaat ondersteunen. Én laat preventief een SDMA-test doen bij de dierenarts om te weten hoe de nierfunctie ervoor staat.

Wat kan ik doen?
kat drinkt stromend water

Kies voor voeding met kwalitatief hoogwaardige goed opneembare eiwitten. Let er ook op dat de voeding geen chemische kleurstoffen en smaakstoffen bevat. Dit zijn namelijk allemaal afvalstoffen voor het lichaam en de nieren moeten hard werken om het lichaam hiervan te ontdoen. Zeker bij oudere katten is het daarom goed om in het voor- en najaar een detox-kuur te doen met fytotherapeutische druppels. Dat kan een speciale kuur zijn in de vorm van een kidney-detox. Deze helpen de nieren om het lichaam te reinigen. Pas echter wel op dat je geen detox doet bij een ziek of zwak dier. Het kan te zwaar zijn, als er dan extra afvalstoffen in het bloed komen, dan wordt de kat alleen maar zieker. Omega-3 heeft een preventief en therapeutisch effect op de nieren. In visolie zit Omega-3. Het zijn met name de ontstekingsremmende en bloeddrukverlagende eigenschappen van de uit Omega-3 verkregen EPA en DHA, die een geconcentreerde cat-oils visolie tot een therapeutisch product bij nierproblemen bij de kat maken.

Symptomen nierproblemen

Een belangrijk signaal van nierfalen is dat het dier minder gaat eten, soms in combinatie met het uitscheiden van voedingsstoffen in de urine. Ook komt het voor dat het dier gaat braken. Al met al kan het dier behoorlijk afvallen. Andere symptomen zijn veel drinken en veel plassen. De vacht wordt dof en je kat ziet er echt minder fit uit.

Behandeling nierproblemen

Als je vermoed dat je kat problemen heeft met zijn nieren raadpleeg dan altijd een dierenarts. Wel kun je dus altijd de nieren ondersteunen met Omega-3 olie en fytotherapeutische druppels met extracten van kruiden die een positieve werking hebben op de nieren. De plantaardige ingrediënten werken ontstekingsremmend, vochtafdrijvend, verminderen het urinezuur en ondersteunen de nierfunctie.

In visolie zit Omega-3. Het zijn met name de ontstekingsremmende en bloeddrukverlagende eigenschappen van de uit Omega-3 verkregen EPA en DHA, die visolie tot een therapeutisch product bij nierproblemen bij de kat maken.

Obstipatie door nierfalen

Veel katten krijgen als gevolg van nierfalen last van obstipatie. In dat geval kunnen zij goed ondersteund worden met de vezels van Plantago ovata in combinatie met veel water.

Wat kan ik doen?

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie