Terug
Ouderdom kat

 

Ouderdom bij de kat

Neem ze niet voor lief, maar kijk wat je voor je kat kunt doen. Zodat je dier het ook in de latere periode van zijn leven naar zijn zin heeft.  De levensverwachting van een kat is gemiddeld 15 jaar. Vanaf een jaar of 7 of 8 is je kat een senior. Dan is het tijd om een aantal ouderdomskwalen voor te zijn. Bij katten is bijvoorbeeld chronisch nierfalen een berucht ouderdomsprobleem.

Gebitsproblemen

Een van de eerste ouderdomsverschijnselen is problemen met het gebit. Dit herken je aan het minder goed kunnen vermalen van het voedsel. Lang over het eten doen, eten laten staan en vooral problemen met hard voedsel, het zijn allemaal tekenen dat er wat met het gebit aan de hand is. Kwijlen kan ook een signaal zijn. Een slechter wordend gebit herken je ook aan een vieze adem.

Wat kan ik doen?
oude kat

Vermoed je een gebitsprobleem? Aarzel niet en ga met je dier naar de dierenarts. Wees heel alert op het gebit. Een kat laat niet snel merken dat er wat aan de hand is, zelfs niet als het probleem al heel groot is. Een regelmatige gebitscontrole is voor elke kat – en zeker de senior – noodzakelijk. Met een Omega-3 olie ondersteun je het gebit en het tandvlees van je kat.

Minder soepel bewegen

Bewegingsproblemen door ouderdom ontstaan meestal geleidelijk. Ineens valt het op dat een kat niet meer op de vensterbank springt maar steeds vaker de gemakkelijke weg kiest via een stoel of ander opstapje.

Vaak is artrose de oorzaak van de gewrichtsproblemen bij je oudere dier. Het gewrichtskraakbeen is afgenomen en van slechtere kwaliteit en doet zijn werk als stootkussen niet meer. Het gewricht wordt minder goed gesmeerd en heeft moeite met in beweging te komen. Er ontstaan kleine ontstekingshaardjes die pijnlijk zijn.

Maar let ook op de rug. Het kan zijn dat de wervelkolom afneemt in souplesse. Speciale druppels die voor de spine of rug zijn helpen hier beter mee om te gaan.

Daarnaast zie je bij oudere dieren dat de spieren gaan afnemen. Vaak doordat de dieren minder bewegen, maar ook door een verminderde opname van eiwitten uit voeding. Een goede -verse- seniorvoeding bevat hoogwaardige, goed opneembare eiwitten. Al kun je de bewegingsproblemen niet helemaal verhelpen, zorg dat de kat in beweging blijft. Daag je kat uit om in beweging te komen door kortdurende spelletjes met hem te doen. Zorg er ook voor dat je dier warm blijft. Koude zorgt ervoor dat de gewrichten en spieren stijver worden.

Dagelijks een scheutje olie met een cat-oils Omega-3 zorgt voor soepele celmembranen en ondersteunt het soepele bewegen. Glucosamine en MSM ondersteunen de conditie van het gewrichtskraakbeen, gewrichtsvloeistof, pezen, kapsels en banden. Supplementen met kruiden die de spiermassa bevorderen, de kwaliteit van het gewricht ondersteunen en eventueel pijnstillend en ontstekingsremmend werken, helpen een ouder dier soepel te blijven bewegen. Magnesiumcitraat werkt ontspannend op de spieren. En geef je dier voeding zonder snelle koolhydraten, zo voorkom je dat je dier te zwaar wordt. Overgewicht werkt alleen maar in het nadeel van je dier. Een speciaal supplement voor de glucose-balans kan ondersteunen bij het laten afvallen van je kat.

Nierproblemen

Nieren spelen een belangrijke rol in de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Met het ouder worden neemt de nierfunctie geleidelijk af, waardoor er meer belastende afvalstoffen in het lichaam achterblijven. Het dier wordt mager, gaat veel drinken en vaak ziet de vacht er dof uit. Bij katten met nierfalen zie je dat ze last kunnen krijgen van obstipatie. Een product met Psyllium of Plantago ovata is hierbij een oplossing. Veel braken en vaker plassen is ook een teken dat er wat aan de hand kan zijn met de nieren.

Ook gezien vanuit de rol van de nieren in de Chinese Geneeskunde, TCM, is het goed om de nieren van je ouder wordende dier te ondersteunen. Supplementen met nier-ondersteunende kruiden zijn daar geschikt voor. En ook nu is een scheutje geconcentreerde Omega-3 olie een goede manier om de nieren te beschermen.

Weerstand

Een oude kat is sneller moe en heeft meer slaap nodig. Ondersteun met resistentia kruiden, vitaminen en mineralen. Door het immuunsysteem te ondersteunen met de extra bouwstoffen maak je je dier weerbaarder tegen ziekten en ongemakken en zal hij sneller herstellen. Ook dat scheutje geconcentreerde Omega-3 olie zal ervoor zorgen dat je oudere dier zich fitter voelt. Let op, geef geen zalmolie, want dat is juist extra belastend voor de weerstand.

Hoe ondersteun je de oude kat?

  • Kijk naar je kat. Gedraagt het zich anders? Laat eventueel periodiek een urine-en bloedonderzoek doen of laat je dier doormeten.
  • Controleer met regelmaat het gebit.
  • Geef je dier de juiste-verse- (senioren)voeding met goede eiwitten.
  • Een goede Omega-3 olie is voor veel ouderdomsverschijnselen de juiste keuze.
  • Geef ieder voorjaar een detox- of drainagekuur.
  • Ondersteun het immuunsysteem met Echina druppels of kruiden.
  • Vul de voeding aan met gerichte supplementen voor de waargenomen ouderdomsverschijnselen.
  • Denk aan extra vitaminen en mineralen.
  • Pas waar mogelijk de leefomgeving aan. Maak je het dier gemakkelijk. Maar houd hem ook actief en alert. Vind de juist middenweg.
  • Bij mentale achteruitgang houd je je dier bij de tijd met choline.
Wat kan ik doen?

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie