Terug
Weerstand hond

Pollenallergie bij de hond

Een hond kan net als wij mensen een pollenallergie ontwikkelen. We noemen dit ook wel hooikoorts of atopie. Het lichaam reageert hierbij overgevoelig op het contact met stoffen zoals stuifmeel (pollen) van bomen en grassen. De hond gaat niezen, krijgt rode ogen en jeuk. Vaak zijn deze klachten seizoensgebonden omdat niet alle planten en bloemen in dezelfde periode bloeien en stuifmeel loslaten.

Hond allergie: wat houdt het in?

Bij een hond met een allergie reageert het immuunsysteem overdreven op het contact met het allergeen. Bij een atopie zijn dit stoffen uit de omgeving, bij hooikoorts zijn dit de pollen van bomen, planten of grassen. De klachten die bij een pollenallergie horen ontstaan zodra bepaalde planten en bomen in een warmere periode gaan bloeien. De wind verspreidt de pollen waardoor het immuunsysteem van de allergische hond hierop reageert. Dit kan in het voorjaar, de zomer of de herfst gebeuren. Is het dier bijvoorbeeld gevoelig voor bepaalde grassen die enkel in het voorjaar bloeien dan zullen de klachten ook alleen dan zichtbaar zijn.

Wat kan ik doen?
Niezende hond

Oorzaken allergie hond

Een allergie voor pollen is vaak erfelijk bepaald. Je hond wordt er dus mee geboren. De klachten ontstaan meestal vóór het vierde levensjaar. Bij een enkeling gebeurt dit pas op latere leeftijd. Een allergische hond is niet te genezen. Wel kan de dierenarts onderzoeken voor welke stoffen je dier allergisch is. Door middel van desensibilisatie kan je dan de allergie onder controle proberen te houden. Bij desensibilisatie maak je het dier ongevoelig voor de stoffen waarvoor hij allergisch is. Daarnaast kan je de huid en luchtwegen ondersteunen met extracten van onder andere de acacia, eik, ganzenvoet, paardenbloem en rogge. Het immuunsysteem kan je versterken met rode zonnehoed en smalle weegbree.

Symptomen van een pollenallergie

Dit zijn de symptomen van een pollenallergie of hooikoorts bij de hond:

  • Jeuk, vooral in oksels, liezen, kop en poten.
  • Niezen, proesten
  • Rode, geïrriteerde ogen

Door het vele krabben, likken en bijten ontstaan er vaak andere huidproblemen zoals kale plekken, korstjes, verkleuring en ontsteking van de huid. Deze ontsteking kan doorlopen tot de huid in de oren, waar het milieu gunstig is voor de groei van bacteriën en gisten en hier een oorontsteking kan ontstaan.

Wat kan ik doen?

Sorry, no posts matched your criteria.