Terug
Hoeven paard

 

Rotstraal

Rotstraal is een van de meest voorkomende hoefproblemen in Nederland. Om te begrijpen wat rotstraal precies is, is het belangrijk dat je begrijpt wat een hoef nodig heeft om gezond te blijven. Het weer en omgevingsfactoren hebben ontzettend veel invloed op de hoornkwaliteit. Ook erfelijke factoren spelen mee. Paarden die veel op stal staan lopen een groter risico op deze aandoening. In dit artikel lees je over de achtergrond, hoe je het kunt voorkomen en wat je kunt doen als rotstraal is ontstaan.

Bacteriële infectie

De officiële naam van rotstraal is pododermatitis van de straalgroeven. De ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie.

De voetkussens

Om de functie van de hoef beter te begrijpen is het handig om terug te gaan in de tijd. Ongeveer 55 miljoen jaar geleden ontwikkelden onevenhoevigen zich. Alle zoogdieren hebben eenzelfde soort bouwplan van de voet als basis. De verschillen van de voet zijn terug te leiden doordat dieren zich door de tijd hebben aangepast aan hun woonomgeving en hun leefomstandigheden.

Wat kan ik doen?
Uitkrabben hoef

Zoogdieren lopen op drie verschillende manieren. De mens, een zoolganger, loopt op drie sets kussentjes: de hiel, bal van de voet en de teenkussentjes. De hond, een teenganger, loopt op twee sets kussentjes. Het paard, een topganger, loopt – als het goed is – op één kussen. En dit is de straal! Dit geeft ook direct aan waarom de straal zo belangrijk is en dat rotstraal een aandoening is die serieus bekeken en behandeld moet worden.

Schokdemper, grip en tastzin

De straal, het spoor en de zwilwrat bestaan allemaal uit hetzelfde type eeltweefsel. Sterk, maar flexibel. De straal hoort een flink deel van de zool te bedekken en op de grond te staan. Het dient als schokdemper, geeft grip en tastzin. Zoogdieren lopen allemaal op een of meer voetkussens en zo zouden ook paarden moeten lopen. Bij aandoeningen als rotstraal, of wanneer een paard op ijzers loopt, is dit niet meer mogelijk.

Daarnaast zijn steunsels een belangrijk onderdeel van de hoef. Tijdens het uitzetten en inkrimpen van de hoef – het hoefmechanisme – zorgt het steunsel ervoor dat de hoefwand niet onbeperkt kan uitzetten. Deze steunsels zullen tijdens het lopen afslijten. Dat gebeurt met name op een harde ondergrond. In principe groeien de steunsels even snel als de hoefwand. (Bron:http://paardenhoeven.info/blog/2012/12/02/voeten-van-paarden-en-andere-dieren/)

Risicofactoren

Uiteraard worden de risico’s op rotstraal groter door een natte stal door mest en urine. Ook lijkt de klacht op een bodem stro vaker voor te komen dan op vlas en mot. Ook een modderige paddock kan bijdragen aan het probleem. De meeste paarden bewegen gewoonweg te weinig. Het blijkt dat paarden die geregeld buiten lopen op weide of (droge) paddock, veel minder last hebben. Voldoende beweging dus! Als laatste is een goede bekapping van belang. Het overtollige weefsel moet worden weggenomen om te voorkomen dat hier nog meer bacteriën onder kunnen blijven zitten. Zo kan er ook meer lucht bij komen. Een belangrijke voorwaarde voor een gezonde hoef.

Schakel bij rotstraal altijd een dierenprofessional in en blijf niet zelf dokteren. Bij terugkerende problemen kan het raadzaam zijn dat eventuele bijkomende of onderliggende schimmelinfecties behandeld worden.

Wat kan ik doen?