Terug
Huid & vacht paard

 

Schimmel bij het paard

Schimmel komt helaas vaak voor bij het paard. In de volksmond wordt een schimmelinfectie ook wel ringworm of ringschurft genoemd. De meest voorkomende schimmels zijn de Trichophyton of Microsporum. De schimmelinfectie is te herkennen aan kleine ronde grijze plekken op de huid, meestal op de plaatsen waar het tuig ligt, zoals het zadel en het hoofdstel. 

Het proces begint als bultjes tussen de opstaande haren. Als de haren uitvallen, ontstaan er grijzige, schilferige korstjes. Kenmerkend is dat op de aangedane plekken de huid zich vanuit het centrum herstelt, terwijl het proces zich vanaf de buitenranden uitbreidt. Een paard met een primaire schimmelinfectie ervaart geen jeuk. Bij ernstige beschadiging kan de huid door secundaire bacteriële infecties wel gaan jeuken. De schimmelinfectie gaat uiteindelijk vanzelf over, maar omdat er in de tussentijd besmetting kan plaatsvinden (ook van paard op mens) is het goed om de plekken te behandelen. Een paard wat een schimmelinfectie heeft doorgemaakt is meestal voor de rest van zijn leven beschermd tegen de betreffende bacterie.

Wat kan ik doen?

Behandeling bij schimmel

De behandeling bestaat uit het wassen van het paard met een zuur middel zoals honingshampoo en insmeren met honingzalf. Schimmelplekjes insmeren met een zure Aloë Vera Jelly is ook een optie. Pas op met te snel toepassen van een schimmeldodend middel. Het nadeel hiervan is dat in deze middelen vaak nogal agressieve stoffen zitten die niet alleen de schimmel, maar ook de weerstand van de gezonde huid aantasten. Met tot gevolg dat een paard met slechts een paar schimmelplekjes, na een aantal wasbeurten met het middel ineens helemaal onder de schimmelplekken zit. Door het wassen wordt de huidweerstand namelijk verlaagd. Dit gebeurt ook bij paarden die preventief met een schimmelwerend middel worden gewassen. Om die reden is de beste preventie van een schimmelinfectie zorgen voor een goede huidweerstand.
Maatregel: Om besmetting te voorkomen is het goed het paard met de schimmelinfectie te isoleren van andere dieren (en mens). Niet alleen het paard moet behandeld worden maar het is ook zaak het poetsgerei, het hoofdstel, zadeldekje, singel en de dekens met een antischimmelmiddel te behandelen. Wees ook alert op de hygiëne van de omgeving.
Voorkomen: met voor elk paard een individuele verzorgingsset, zadel en tuig kun je een schimmelinfectie voorkomen.

Wat kan ik doen?