Terug
Weerstand kat

 

Slechte weerstand bij de kat

Hoe breng je de weerstand van de kat in optimale conditie; hoe zorg je voor voldoende weerstand?

Wat kan ik doen?

Houd de organen schoon!

Het immuunsysteem werkt optimaal in een schoon lichaam. Net als bij mensen kan het kattenlichaam (over)belast door afvalstoffen uit medicijnen, voeding, vervuilde lucht en water.  Eén a twee keer per jaar een detox zorgt ervoor dat reinigende organen beter in staat zijn om de afvalstoffen af te voeren. Bij het weerbaar maken van je kat is een detox- of drainagekuur een belangrijke eerste stap.

Preventief

Geef je kat kwalitatieve hoogwaardige voeding met geen onnodige vul- en kleurstoffen. Vul dit aan met extra voedingsstoffen, zeker in het voor- en najaar:

  • Een goede combinatie vitaminen en mineralen verhoogt de weerstand, activeert het immuunsysteem en is in veel gevallen een goede basis bij het dagelijkse voer.
  • Dagelijks Omega-3 olie over het voer is aan te raden. De EPA- en DHA-vetzuren uit een kwalitatief hoogwaardige (vis)olie zorgen o.a. voor soepele celmembranen, souplesse, een gezonde huid en vacht, helder- en alertheid en boosten het immuunsysteem.

Weerstandsdip?

Zeker katten kunnen een weerstandsdip krijgen door stress. Zij zijn heel gevoelig voor veranderingen. Bijvoorbeeld door vakantieperiodes, verhuizing of verlies van een maatje.

Voor een snel herstel bij lusteloosheid, gebrekkige weerstand, gesnotter en vieze ogen kunnen kunnen druppels met extracten van kruiden het lichaam boosten en de weerstand verhogen.
Een voorbeeld hiervan is het bekende plantje Echina (Echinacea purperea) wat veel ingezet wordt voor een gezond afweersysteem, een goede weerstand en optimaal functioneren van de slijmvliezen van maag, darmen en luchtwegen.

Ook middelen met L-Lysine zijn opbouwend bij lusteloosheid of een dipje. Ook goed inzetbaar na verwonding of operatie. Bovendien vermindert de replicatie van (herpes-)virussen. Daarom is dit een sterk wapen tegen niesziekte bij katten.

Darmflora

Weerstand begint in de darmen. Als er een gezond evenwicht is tussen goede en slechte bacteriën is het lichaam weerbaar. Indien er een disbalans is – bijvoorbeeld na een antibioticakuur, medicijnen, ontworming, anti-vlooien middelen – kan het immuunsysteem minder goed functioneren.  Een kuur met pre- en probiotica herstelt de balans van de darmflora. Ook kun je het milieu in de darmen op een natuurlijke manier onaantrekkelijk maken voor wormen en parasieten.

Pollenallergie of hooikoorts

Pollenallergie (hooikoorts), is een bekende atopie bij katten. Atopie is een allergische reactie op stoffen (allergenen) die door het dier worden ingeademd of waar de huid mee in contact komt. Dit kunnen bepaalde mijtsoorten zijn, of zelfs huidschilfers van andere dieren, maar vaak is stuifmeel de boosdoener.

Symptomen

Zodra het eerste stuifmeel door de lucht vliegt krijgt het dier last van klachten. Jeuk, roodheid, vachtproblemen en ontstekingen zijn de meest voorkomende symptomen. Sommige dieren krijgen jeukende pootjes na het lopen door gras en gaan op hun poten kluiven. Andere dieren krijgen krijgen korstjes op hun kop of geïrriteerde ogen. Ook op de luchtwegen kan stuifmeel een ‘astmatische’ reactie veroorzaken, net als bij de mens.

Wanneer je allergische klachten bij je dier waarneemt die jaarlijks terugkeren en (vaak) vrij plotseling – met name in het voorjaar en de zomer – de kop opsteken, denk dan aan een pollenallergie.

Belangrijke weetjes

  • Een vaccinatie kan belastend zijn voor het lichaam en bestaande problemen verergeren. Vraag om een VacciCheck titerbepaling bij de dierenarts. Zo kom je te weten of jouw kat goed beschermd is en of je je dier  een onnodige vaccinatie kan besparen.
  • Chemische antivlooien- en tekenmiddelen zijn een aanslag op de weerstand. Dit kun je voorkomen door je kat natuurlijk te beschermen met een groen alternatief.
Wat kan ik doen?

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie