Terug
Parasieten hond

 

Wormen bij de hond

Bijna iedere hond heeft er weleens last van: wormen. De meeste wormsoorten in Nederland zijn maag/darmwormen, in het buitenland (en soms in Nederland, door buitenlands contact) komen ook andere wormsoorten voor, zoals hartwormen.

Lees hier meer over de behandeling van wormen bij de hond. 

Wormsoorten

De meest voorkomende maagdarmworm in Nederland is de Spoelworm, maar ook Lintwormen en Zweepwormen komen vaak voor. Een minder vaak voorkomende maagdarmworm is de Haakworm, deze komt voornamelijk voor in Zuid-Europa.

Wat kan ik doen?
spoelwormen hond

Spoelwormen

Honden kunnen op verschillende manieren besmet worden met wormen. Spoelwormen worden vooral overgedragen door de ontlasting. Een geïnfecteerd dier scheidt de eitjes uit met de ontlasting, deze worden (denk aan snuffelende honden op poepveldjes) rechtstreeks opgenomen door de hond, of doordat de hond een tussengastheer (bijvoorbeeld een dode muis of rat) opeet. Ook worden larven overgedragen door de placenta en de moedermelk, dit is een van de redenen dat veel pups al bij de geboorte besmet zijn met spoelwormen. Spoelwormen zijn meestal niet met het blote oog waar te nemen, alleen de eitjes worden uitgescheiden en de wormen zelf veelal niet. Vaak is ook niets te merken aan een hond, die met spoelwormen is besmet. Alleen bij hele erge besmettingen krijgen honden klachten: ze worden bijvoorbeeld mager met juist een dikke en gespannen buik, krijgen een doffe vacht en kunnen gaan hoesten, doordat wormen in de longen komen. Ook kan een hond last krijgen van diarree of braken; soms worden in de diarree of het braaksel wel wormen gevonden. Dit ziet er dan uit als een bos spaghetti.

Lintwormen

Lintwormen worden voornamelijk overgedragen door vlooien of andere gastheren die de eitjes verspreiden, zoals muizen, ratten of andere wilde knaagdiertjes. Ook van een lintwormbesmetting hoeft een hond niet per se last te hebben. Soms heeft je dier jeuk aan de anus en gaat hij sleetje rijden. Je kunt wel stukjes lintwormen in de ontlasting terugvinden. Dit zijn kleine witte wormpjes die op rijtstkorrels lijken. Deze stukjes zijn de ei-pakketjes van de lintworm. Als de hond deze door zich te wassen weer binnen krijgt is de cyclus compleet en begint er een nieuwe besmetting

Zweepwormen

Zweepwormen worden, net als spoelwormen, voornamelijk overgedragen door de ontlasting. de eitjes kunnen heel lang overleven in de omgeving. Een goede hygiene is heel belangrijk.  Bij een milde besmetting hoeft een hond geen last te hebben; bij een heftige besmetting kan er diarree optreden, soms met bloed.

Haakwormen

Haakwormen  komen overal voor. Meestal is de vos de besmettingsbron, maar ook moedermelk kan pups en kittens besmetten. De symptomen zijn : bloederige diarree, bloedarmoede en vermagering.

Hartwormen

En de laatste in het rijtje zijn de hartwormen. Bijvoorbeeld de Franse hartworm die niet alleen in Frankrijk voorkomt maar ook in Nederland. Ze worden opgenomen door de hond  via slakken en kikkers. Ze gaan via de darmwand naar het hart en de bloedvaten van de longen waar ze voor ernstige problemen kunnen zorgen. De Dilofilaria, een andere hartworm, komt niet in Nederland voor. Maar wel in Frankrijk, Italië en andere Middellandse zee landen. Deze hartworm wordt overgebracht door muggen. Behandeling van de laatste soort is niet eenvoudig. Daarom is het belangrijk om besmetting met deze worm te voorkomen door een goede afweer tegen insecten.

Wat kan ik doen?

 

Maatregelen

Preventief ontwormen bestaat niet. Iedere hond heeft wormen, daar hoeft hij geen last van te hebben. Maar als je hond een heftige worminfectie heeft dan is chemisch ontwormen vaak noodzakelijk. Daarna is het goed om te zorgen dat de infectie zich niet herhaald. Dat kan met een kruidenpreparaat dat het milieu in de darmen onaantrekkelijk maakt voor parasieten. Een behandeling eens per kwartaal gedurende 10 dagen achtereen volstaat voor het voorkomen van een heftige worminfectie. Wel is het handig om regelmatig een faeces-check te laten doen.

hond spijtsvertering puurnatuur

Download het gratis Spijsvertering Plan voor jouw hond

Van mond tot kont, hoe zorg je dat de spijsvertering van jouw hond goed verloopt? Dat leer je in dit gratis plan!

Meer informatie

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie