Weerstand van je hond

Een optimaal werkend immuunsysteem beschermt de hond tegen ziekten en allergieën. Weersveranderingen en omgevingsfactoren zijn van invloed op de weerstand van de hond, net als voeding  een goede darmflora en een gezond microbioom.

De overgang van zomer naar het vaak natte najaar en de wisseling van de zomer- naar wintervacht, maakt een hond vatbaarder voor virussen en bacteriën. Ook zitten ze vaker binnen in ruimten die door het koudere weer vaak minder geventileerd worden. De weerstand kan in het najaar dus wel een steuntje in de rug gebruiken. Preventieve ondersteuning met extra (multi-) vitamines en mineralen, bouwstoffen en omega-3 vetzuren gedurende een langere tijd, helpt de weerstand te vergroten.  

Een hond met een verminderde weerstand is vatbaarder voor virussen. Dit kan leiden tot hoesten bij de hond. Veel hoesten in combinatie met rochelen en lusteloosheid kan wijzen op een virusinfectie. Een eenvoudige verkoudheid is meestal met een week over. Duurt het langer dan is er vaak wat anders aan de hand. Raadpleeg dan een dierenarts.

Kennelhoest is wellicht de meest voorkomende oorzaak van hoesten. Het geeft vaak een droge hoest. Kennelhoest is een ontsteking van de keel en luchtpijp die veroorzaakt kan worden door een aantal virussen en bacteriën.

Wil je meer lezen over kennelhoest bij de hond? Lees dan het blog dat we hierover schreven!

Mineralen zoals MSM (Methyl Sulfonyl Methaan), Zink, Calcium (als -citraat), kruiden, vitaminen en de vetzuren EPA en DHA in Omega-3 olie ondersteunen een goede weerstand. Het gebruik van pre- en probiotica zorgt voor een goede darmflora, de darmfunctie en verbetert daarmee de totale weerstand van de hond. 

Bekijk deze producten in onze webshop en ontdek 100% natuurlijke supplementen om de weerstand van je hond te ondersteunen.

Allergie: desensibiliseren en detoxen

Als een hond last heeft van allergie reageert het immuunsysteem heftig op stoffen (allergenen), terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Bij honden gaat het vaak om een allergische reactie op stuifmeel ofwel pollen van grassen, planten en bomen: vaak zie je een overmatig niezen, proesten en rode, waterige ogen of kriebels en bulten op de huid. Ook kunnen honden allergisch reageren op een vlooien-, teken- of mijtenbeet.

Medicijnen zoals corticosteroïden of antihistaminica onderdrukken symptomen wel tijdelijk, maar nemen de oorzaak niet weg. Dat bereik je wel als je het immuunsysteem gaat desensibiliseren. Je leert hierbij het immuunsysteem minder heftig te reageren op bepaalde allergenen. Dit doe je door de stof waarvoor je hond allergisch is in kleine beetjes in een verdunning toe te dienen. Dat kun je doen via injecties, maar ook met de druppeltjes uit de serie van PUUR volgens een vast schema. Dat luistert heel precies.

Een schoon lichaam verhoogt de weerstand van het op hol geslagen immuunsysteem. Een detox of drainagekuur zorgt voor een schoon lichaam. Het zorgt dat afvalstoffen uit het lichaam worden afgevoerd en de organen weer optimaal kunnen werken. Het hoort dus bij de behandeling van een hond met een allergie. Belangrijk is wel om te detoxen op het moment dat er geen of weinig klachten zijn. Anders wordt het lichaam te zwaar belast.

6 tips voor een sterke weerstand

1. Opschonen van het lichaam

Een detoxkuur helpt een hond zich te ontdoen van afvalstoffen die zich in het lichaam hebben opgeslagen door voeding en soms medicatie. Ook via water en inademen van lucht stapelen giftige stoffen zich op in het lichaam van een hond. Ontgiften met een detox of een drainagekuur schoont het lichaam op, waarna het immuunsysteem van de hond beter kan functioneren. Bovendien reageert een schoon lichaam beter op voeding, supplementen en geneesmiddelen.

2. Voorkom stress

Doordat in stressvolle situaties het gehalte van cortisol in het bloed enorm toeneemt, heeft dat een negatieve invloed op het immuunsysteem. Als een hond dus vaker ziek is, allergisch reageert en tekenen van een lage weerstand vertoont, onderzoek dan of je hond te maken heeft met stressvolle situaties en probeer dat positief te veranderen.

3. Omega-3 en probiotica

Een vegetarische of visolie bevat omega-3 met EPA- en DHA – vetzuren. Dit ondersteunt het immuunsysteem en ondersteunt de beschermende lipidelaag van de huid van de hond. Probiotica ondersteunt de darmflora en ook daarmee de weerstand van je hond.

4. Verzorg de huid van je hond

Bacteriën krijgen in een huid met een lage weerstand gemakkelijker de kans om door de huid heen te dringen en om daar een infectie te veroorzaken. Daarom geldt voor alle huidaandoeningen: zorg voor een goede huidweerstand. Dit doe je van buitenaf door een hond niet te wassen met agressieve middelen en door hem niet te lang nat te laten zijn. Van binnenuit ondersteun je de huidweerstand met supplementen, olie met omega-3, vitamines en fytotherapie. Detox of draineren voorkomt overmatige immuunreacties.

5. Voorkomen is beter

Om de huid niet te irriteren is een goede vlooien-, teken- en mijtpreventie noodzakelijk. Dat kun je doen met vlooien- en teken werende middelen. Kies het liefst voor een natuurlijk en hypo-allergeenmiddel, zodat het immuunsysteem niet verder geprikkeld wordt.

6. Ga bewust om met antibiotica

Zorg bij een infectie allereerst dat de oorzaak achterhaald wordt en grijp niet te snel naar antibiotica (tenzij strikt noodzakelijk). Antibiotica ruimen ook de goede darmbacteriën op, die juist zo belangrijk zijn voor een gezond werkend immuunsysteem. Wees daarom terughoudend met het toedienen van antibiotica bij ontstekingsreacties bij je hond, en kijk vooral wat je kunt doen om het lichaam van je hond de ontsteking zelf te laten overwinnen. 

7. Zorg voor gezonde en zuivere voeding

Een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol bij het handhaven van een gezonde weerstand bij honden. Een gevarieerde voeding rijk aan (vers) vlees en goed opneembare nutriënten kan bijdragen aan een optimale darmflora en microbioom. Dit draagt op zijn beurt bij aan een betere immuniteit en algemene gezondheid van je hond.

Vind je het fijn om eens met iemand te sparren, en een plan te ontvangen om de weerstand van jouw hond te versterken? Neem dan eens contact op met één van onze drie dierspecialisten, zij helpen je graag!  

Vraag om advies bij het versterken van de weerstand van jouw hond