Arme Mr. Basil.

Zo zit je rustig op vrijdag avond je koffie te drinken voordat je op de weekendje weg met de honden begint. En zo ben je de honden af aan het lopen op zoek naar de oorzaak van een paar grote druppels donker rood bloed op het dikke wollen tapijt. Eerst de teefjes met een doekje en daarna alle pootjes.

Waar is de nagel?

Mr. Basil de Manchester terriër trok verschrikt zijn voorpootje weg dus dat vereiste nader onderzoek. Dit heb ik nog nooit gezien, een heel klein rood stompje waar zijn nagel heeft gezeten. ( meestal hadden we met de Mechelaren destijds de pech dat de nagel er nog half af hangt en dat is veel pijnlijker en lastiger op te lossen) Hoe het gekomen is, is een mysterie. We hebben niks gemerkt. De 2 manchester terriërs hebben ‘s middags zoals vaker hun “zoomies” door het huis gehouden, waarbij ze racen door het hele huis en de bank als een kom bocht fungeert. Na het eten hebben ze zich op schoot onder een deken verschanst. Maar goed, wat nu?? Gewoon lopen ging prima, hij mankt niet, het wordt voornamelijk een drama als hij een sokje aan krijgt, en dat krijgt hij van mij. Hij Loopt dan als een soort John Cleese in “Faulty towers” met zijn pootje voor hem uit stekend over de weg, neerzetten doet hij alleen als hij een leuk teefje treft.

Eerst schoonmaken

Na het eerst laten weken in de soda, schoonmaken en spoelen met Spoelvloeistof met honing en propyleenglycol heb ik er toch steeds even een sokje om gedaan als hij naar buiten moest om vuil te voorkomen. In huis en in de camper heb ik het sokje maar af gelaten. Om de genezing te ondersteunen kreeg Mr. Basil meerdere keren per dag een druppel met Ruta, Bellis perennis en Ribes nigrum, beginnend met de eerste dag elk kwartier tien druppels en daarna de onderhoudsdosering van 10 druppels drie keer per dag. Dit soort ervaringen zorgt toch voor trauma bij de hond, zowel lichamelijk als geestelijk.
20230203 225740 resize
Een teentje zonder nagel, erg pijnlijk voor de hond

Herstel kwam snel

Het weken hoefde al gauw niet meer, maar ik heb de honingzalf een week lang elke dag meerdere keren gesmeerd. Dat weekend waren er dus voor hem geen Agility wedstrijden meer te lopen. Het bloeden was vrijwel meteen gestopt, het was nu wachten op het indrogen van zijn ontnagelde teen en het leven. Ik vond het verassend snel gaan, na 5 dagen helemaal droog, donker en pijnvrij. Het weekend er op heeft hij op zondag een wedstrijd gelopen. Hij heeft voor de eerste keer een eerste plaats op een vaste parkoers gewonnen. Super, en dat na dit trauma!

Blij met deze aanpak

Zo blij dat we heb toch verlichting van de pijn konden geven en ervoor konden zorgen dat het niet ging ontsteken. Hij kon gauw weer rondracen met zijn vriendin TOPsy. De nagel vonden we later onder de stoel waar ze onderdoor razen. Toch ergens blijven hangen en te wild gedaan… Hoe gaan we dat nu toch temperen?

Pootje en likje van Mr.Basil.

Mr. Basil is één van de Manchester terriërs van Katja Slippens. Maar wie is Katja?

Katja Slippens is sinds 2001 actief in de Agilitysport. Als trainer geeft zij les in Agility op locatie bij verenigingen en stichtingen. In 2015 werd Katja met Ziva haar Mechelse Herder Wereld Kampioen Agility. In 2016 startte zij in Almere met haar partner Tom Stricker haar eigen hondenschool Blazing Amber Training. Hier kan de sport Agility op verschillende niveaus worden beoefend: van puppycursus tot recreatief en competitief. Katja volgt elk jaar meerdere keren seminars van andere vooruitstrevende handlers uit de hele wereld en gebruikt deze kennis in de training van haar eigen honden. Bij Blazing Amber training staat het plezier in het samenspel tussen baas en hond centraal. Katja is fan van puurnatuur.nl en haar producten. Welke sport er ook beoefend wordt, plezier én gezondheid van de hond staat voorop! Het is een absolute must om de algehele conditie van sporthonden optimaal te houden. Sport vraagt energie, zowel lichamelijk als mentaal! Bij sporthonden is de behoefte aan dé juiste bouwstoffen dan ook groter dan bij een hond die “niet werkt”. Die juiste bouwstoffen worden o.a. gehaald uit voeding én -supplementen zoals vitaminen en mineralen, de juiste aminozuren (eiwitten), glucosamine- en chondroïtine combinaties en visolie met EPA en DHA-vetzuren. Naast goed voer bekijkt zij per hond wie wat nodig heeft om te zorgen voor de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid. Als je het leuk vindt kan je Katja en haar team volgen op social. 20230203 233328 resize Bloeden stopt al vrij snel. 
20230205 170115 resize
Tot onze verbazing al snel droog. 
20230206 103740 resize
Mr. Basil vindt troost bij vriendin TOPsy.
23basilUtje1 resize
Eerste plek 😉
20230206 103910 resize
Dat gaat de goede kant op…
20230210 105143 resize
Bijna geheeld. Blij met de honingzalf en de druppels om dit trauma zowel fysiek als mentaal te ondersteunen. 

Download het gratis Vuurwerk Stappenplan

Hulp nodig bij de jaarwisseling?
Download het vuurwerk stappenplan voor hond, kat en paard.

Meer informatie