Terug

Spijsvertering van de hond

Een gezonde spijsvertering begint met gezonde voeding die geschikt is voor de hond. Om verschillende redenen kan er iets mis gaan in het spijsverteringsproces. Vaak gaat het hierbij om acute, kortdurende klachten, bijvoorbeeld als gevolg van het eten van viezigheid op straat of een virusinfectie. In andere gevallen kan er sprake van een chronisch verstoorde darmflora of geïrriteerd maag/darmslijmvlies, dit kan verschillende oorzaken kan hebben. Hieronder lees je alles over de spijsvertering van de hond.

Spijsverteringskanaal van de hond

Het spijsverteringskanaal van de hond begint, net als bij de mens, in de bek. In tegenstelling tot bij de mens, bevat het speeksel van de hond geen verteringsenzymen en wordt het voedsel alleen vermalen tot kleinere delen. Het gebit speelt hierbij een cruciale rol. Gebitsproblemen worden vaak onderschat bij een hond, zorgen voor veel pijn en kunnen van invloed zijn op de spijsvertering van de hond.

Via de slokdarm bereikt het voedsel de maag van de hond, waar het zich vermengd met maagzuur. Het maagzuur bewerkt de aanwezige eiwitten in de voeding en is in staat om een groot aantal, mogelijk schadelijke, micro-organismen te doden. De maag van de hond is behoorlijk groot in verhouding tot het darmkanaal. Deze verhouding dankt de hond aan zijn voorvader de wolf die zijn voedsel (de prooi) in grote porties tot zich neemt. Het maagdarmstelsel van de hond staat nog dichtbij die van de wolf.

Volgende stap van het voedsel is de twaalfvingerige darm. Dit is het eerste deel van de dunne darm. Hier komen belangrijke spijsverteringssappen zoals gal en de sappen van de alvleesklier (pancreas) bij de voedselbrij. De galsappen ondersteunen de vetvertering en de sappen van de alvleesklier bevatten veel enzymen die helpen bij de vertering van koolhydraten en eiwitten.

De weg gaat verder langs de dunne darm. De wand van de dunne darm bevat cellen die spijsverteringssappen afgeven. De wand is enorm geplooid waardoor er een groot oppervlak ontstaat waar de spijsvertering met hulp van bacteriën en enzymen plaatsvindt. Bij deze vertering worden de voedingsstoffen tot kleine opneembare delen ‘geknipt’. Na opname door de darmcel, wordt de voedingsstof weer afgegeven aan het bloed, die de voedingsstoffen naar de lever vervoert. De lever regelt de verspreiding van de voedingsstoffen door het lichaam.

Als laatste gaat de voedselbrij naar de dikke darm. Hier wordt het water gehaald uit het restant. Via de endeldarm (rectum) gaat de darm over in de sluitspier (anus), waarlangs de laatste resten van het voedsel het lichaam weer verlaat.

De tijd tussen eten en de ontlasting van de hond verschilt per keer en verschilt per hond. De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond van A tot Z kan 12 tot ongeveer 24 uur duren, dus een tot twee keer per dag ontlasting is normaal. Als het langer duurt is dat niet direct een reden tot alarm, grote stukken duren langer om te verteren.

Voeding voor de hond

Een gezonde spijsvertering begint dus met gezonde voeding die geschikt is voor je hond. De keuze is legio en ook de meningen over wat goed is lopen uiteen. Puurnatuur.nl zal zich hier niet in deze discussie mengen. Wel is het goed om te realiseren dat honden niet al het voedsel even goed kunnen verteren omdat hun maagdarmstelsel nog steeds identiek is aan die van hun voorvader de wolf. Ook kunnen honden een voedselallergie hebben voor gluten en melkeiwitten.

De beste aanpak bij spijsverteringsproblemen bij de hond.

De oorzaak achterhalen en niet alleen de symptomen behandelen is de rode draad in alle adviezen van puurnatuur.nl.

Voorkomen is beter dan genezen

Voor een goede spijsvertering is het aan te raden het lichaam twee maal per jaar met een detox of drainagekuur te ontdoen van afvalstoffen. Ingrediënten zoals onder meer  ArtisjokAspergeBerendruif, Berk en Canadese geelwortel, stimuleren de lever, nieren, darmen en het lymfestelsel om afvalstoffen af te voeren. Het lichaam maakt een schone start en is weerbaarder voor allergische reacties en voedingsstoffen en medicijnen worden beter opgenomen. Zo behoudt je een goede spijsvertering bij je hond. Ook bij chronische klachten ondersteunt een periodieke drainagekuur de totale behandeling.

Supplementen met pré- en probiotica ondersteunen een gezonde darmflora, voeden het microbioom en versterken daarmee het immuunsysteem.

Bij diarree is het zinvol om direct een supplement te geven met Plantago ovata of Psyllium.

Diarree en obstipatie

Lees hier meer over diarree bij de hond.

Wormen en andere darmparasieten

Lees hier meer over wormen bij de hond. 

Weetjes spijsvertering en urinewegen hond

  • Ter preventie van tandplak, tandsteen en de daaruit voortkomende gebits- en gezondheidsproblemen bij de hond, is het beter om plakkerige en zachte voeding met veel koolhydraten te vermijden.
  • De kans op een maagtorsie – acuut en levensbedreigend – wordt kleiner als je de hond niet vlak voor of na een lichamelijke inspanning voert. Ook is het bij honden die er gevoelig voor zijn beter om ze wat vaker voedsel te geven in kleinere porties.
  • Druiven, rozijnen, chocolade en uien zijn giftig voor een hond. Maar ook tomaten, aardappelen, avocado en walnoten kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen. Ook een aantal ogenschijnlijk normale planten kunnen ernstige vergiftigingsreacties bij de hond.
  • Poep eten? Het eten van de ontlasting van soortgenoten komt vaak voor bij honden. De oorzaken van dit gedrag zijn divers en het is dan ook moeilijk een pasklare oplossing te vinden. De inzet van het enkelvoudige homeopathische middel Carbo Vegetabilis D6 kan helpen dit gedrag te verminderen en in sommige gevallen te stoppen. Omdat het eten van ontlasting vaak het gevolg is van een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen, kan een vitaminen en mineralensupplement helpen het gedrag te voorkomen.
  • Wist je dat de lever (hepar) een belangrijke rol speelt bij spijsverteringsproblemen?